Внезапната смърт на един от най-талантливите български актьори – звездата

...
Внезапната смърт на един от най-талантливите български актьори – звездата
Коментари Харесай

Защо Йосиф Шамли си отиде едва на 47? Актьорът остави три дъщери сирачета и куп версии за смъртта му

Внезапната гибел на един от най-талантливите български артисти – звездата от Народния спектакъл Йосиф Шамли, шокира цялата колегия. Той си отиде напълно млад, в разцвета на силите – едвам на 47, и остави три деца сираци и скърбящи майка, брачна половинка и сътрудници, научи HotArena.

„ Няма живот за мен към този момент. Загубих детето си. Моята любов и горделивост си потегли от нас. Йосе, маме, няма слънце и въздух за мен към този момент до края на дните ми. Йосенце, за какво ориста беше по този начин жестока, рожбо ненагледна, златно мое надарено момче ”,  написа в обществената мрежа майката на Шамли – известната журналистка от Българска национална телевизия БНР и дългогодишна пиарка на президента Желю Желев – Искра Банкова. Думите й разплакаха арт гилдията у нас, тъй като никой на допускал, че този надарен мъж, който през последните години се носи по гребена на вълната на славата може да си отиде ненадейно в разгара на новия сценичен сезон. Намират го безжизнен на 29 октомври. По категорично гледище на фамилията не се загатва повода за ненавременната му кончина.

Йосиф е плод от любовта на Искра Банкова с Емил Шамлиев,

който също като нея работи в националната медия. Двамата се събират като семейство прекомерно млади – Банкова е едвам на 18, а на 19 към този момент е майка с дете, която настойчиво продължава следването си в Софийския университет. Малкият Йосиф проплаква на 2 януари 1972 година в София. От хлапе се интересува от магията на театъра. За това и родителите му непрестанно го водят на детски пиеси, четат му книжки, изясняват му забавни истории от света на киното, а той с ненаситност попива уроците на мама и тате, които в един стадий от живота си се развеждат.  Йосиф остава да живее с майка си, която прави всичко допустимо, с цел да не му липсва нищо. Набляга най-много на образованието, тъй като е четящ човек и знае какъв брой належащо е за всяко дете от малко да натрупа познания, да се научи да следи и да проучва. Записва го на всевъзможни курсове, учи го да наизустява текстове и да рецитира.

През 1994 година Йосиф приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов ”

в класа на проф. Здравко Митков с отличен триумф. През 2003-а специализира постановка в Нов български университет в класа на Леон Даниел. По това време се залюбва с известната актриса Касиел Ноа Ашер, която след това има голяма роля за професионалното му израстване. Ако се има вяра на слуховете, точно под нейно влияние той стартира да се показва пред публиката като Йосиф Шамли вместо Йосиф Шамлиев. Касиел непрестанно му дава препоръки за живота, за театъра, за киното, а той е като попивателна за думите й. Раздялата им е трагична за него, само че съумява да я превъзмогне. Двамата остават другари.

Личният живот на артиста постоянно е бил обгърнат в загадка. Той не обича обществено да го разяснява за разлика от доста свои сътрудници, които сами застават пред журналистическите микрофони. Никога не се хвали и с премиите си, въпреки че има зад тила си 2 статуетки „ Аскеер ” за актьорско майсторство.  Първата си премия получава година след дипломирането си за ролята на Били Бибит в „ Полет над кукувиче гнездо ” в спектакъл „ Константин Величков ” в Пазарджик. През 2016 година е отличен за ролята си на Цера в „ Ничия земя ”, акомодация по едноименния филм на Данис Танович и режисура на Стоян Радев в Народния спектакъл. Участвал е в над 50 театрални представления в страната, има куп функции в малкия екран и киното. В последния сезон на Народния спектакъл той е част от спектаклите „ Нощна пеперуда ” от Пьотр Гладилин, „ Наблюдателите ” от Константин Илиев, „ Опит за хвърчене ” от Радичков, „ Калигула ” от Камю,  „ Спускане от връх Морган ” от Артър Милър,  „ Теремин: музика, обич и шпионаж ” от Петър Зеленка. Готвеше се за роля в епичната „ Нова земя ” по едноименния разказ на Иван Вазов – постановката, с която следващата година Народния спектакъл ще означи 170-годишнината на огромния публицист и собствен патрон.

Йосиф Шамли бе измежду най-търсените за функции наши артисти.

Ангажименти не му липсват – играе в цели 10 представления. Внезапната му гибел хвърля в напрегнат размисъл и напрежение сътрудниците му, които се чудят кой ще поеме функциите му след неочакваната кончина, с цел да не паднат авансово декларираните представления. Телевизионните фенове го помнят в няколко функции от хитовите сериали „ Под прикритие ”, „ Дървото на живота ”, „ Откраднат живот ”, „ Дяволското гърло ”. Снимал се е и в „ Дзифт ”, „ Спасителят в прахта ”, „ Източни пиеси ” и доста други.

През последните години артистът живееше с колежката си Полина Костова, от която има две дъщери – Хана и Ида. Двамата се срещнали на ваучър в дома на Ваня Щерева. Любовта им пламнала от първо виждане и Йосиф не се колебаел дълго дали да й предложи сърцето си. Връзката им била хармонична, въпреки че от време на време апартаментът на артиста се огласял от викове – двамата спорели яростно на театрална тематика. Особени диспути предизвиквали филмите на Ларс декор Триер. Двойката била на друго мнение за това по какъв начин той излага своите хрумвания и по какъв начин ги схваща публиката.
От първия си брак Шамли има още една дъщеричка – 12-годишната Самуела. Тя познава всички другари на популярния си татко, тъй като е израснала по коридорите и гримьорните на Народния спектакъл. Момичетата вървят по стъпките на известния си баща и посещават разнообразни курсове за детско театрално майсторство, въпреки че Йосиф намирал актьорската специалност за прекомерно тежка за жена.

Стотици артисти и създатели се подредиха на опашка пред Народния спектакъл в сряда, с цел да се сбогуват с техния обичан сътрудник. Цялата натрупа на Народния отпред с шефа Мариус Донкин, както и всички от екипа на известния сериал „ Под прикритие ”, в който се снима Шамли като контрольор Костов, изпратиха със сълзи в очите сътрудника си. Сред първите, които се поклониха пред ковчега, бяха Владо Пенев, Михаил Билалов, Владимир Карамазов, Теди Москов, Мая Новоселска, Валентин Ганев, режисьорът Виктор Божинов, Стоян Алексиев, Теодора Духовникова, Валери Йорданов, Юлиян Вергов. По молба на роднините на Шамли фоторепортерите бяха помолени да не снимат открития ковчег, както и покрусеното семейство на покойника, написа " Уикенд ".

Докато сътрудници и й фенове на артиста минаваха край ковчега, пред театъра вървяха разнообразни версии за неочакваната гибел на Йосиф – от солиден инфаркт, та даже до самоубийство поради неизлечима болест, която криел от всички. Шушукаше се и за тежки финансови проблеми, които имал. Дни преди да се спомине, звънял на продуцента Георги Тошев, с цел да го пита за някаква по-високоплатена работа в малкия екран.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР