Внезапна смяна в ръководството на парламентарната комисия по правни въпроси

...
Внезапна смяна в ръководството на парламентарната комисия по правни въпроси
Коментари Харесай

Рокада в парламента предизвика съмнения за разнобой в БСП

Внезапна промяна в управлението на парламентарната комисия по правни въпроси провокира съмнения, че се появяват дисидентски настроения измежду депутатите на Българска социалистическа партия.

Тази заран пленарната зала освободи социалиста Явор Божанков от поста на зам.-председател на комисията, който заема безусловно от седмица. На мястото му беше определена наговата съпартийка Мая Димитрова. Предложението за рокадата беше импортирано от лидера на левицата Корнелия Нинова. Божанков беше трансфериран като редови член на комисията по конституционни въпроси.

Депутатът е считан за един от доближените на Нинова. Това, че загуби управителния пост в правната комисия, може да се пояснява като отговор на изразени от него отзиви във връзка с основната за Българска социалистическа партия тематика за хартиените бюлетини. В изявление за подкаст Божанков е декларирал, че преди време е защитавал машинния избор и не може в този момент да пренебрегне причините си оттогава. А партията му твърдо пази позицията, че би трябвало да има смесено гласоподаване – с хартия и с машини.

Появи се информация, че депутатът също не е взел участие в гласуването през вчерашния ден на решението, с което се позволява даването на военна помощ на Украйна – нещо, на което соцпартията гневно се противопоставяше.

Самият Божанков твърди, представен от БГНЕС, че парламентарната му група е решила, че ще бъде по-полезен в конституционната комисия. Решението е било взето с негово присъединяване. Той обаче отхвърли да разяснява по какъв начин ще гласоподава измененията в Изборния кодекс за хартиените бюлетини. А Корнелия Нинова отхвърли даже да знае за неговото изявление.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР