„Внесохме предложение за възстановяване на познатата като „блиц-контрол“ форма на

...
„Внесохме предложение за възстановяване на познатата като „блиц-контрол“ форма на
Коментари Харесай

Крум Зарков: Искаме връщане на „блиц-контрола“, Борисов да отговаря на въпросите на българските граждани

„ Внесохме предложение за възобновяване на познатата като „ блиц-контрол “ форма на парламентарен надзор. В рамките на тази процедура, в последните до 2 часа на съвещанието, всяка първа сряда на месеца, министър-председателят и зам.министър-председателите се явяват, с цел да дават отговор на настоящите въпроси на народните представители “, това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по време на показване на предлагането на левицата за промени в Правилника за организацията и активността на Народно събрание.

Той изясни, че въпросите могат да засягат общата политика на държавното управление и не могат да съдържат претенции за даване на подробни числови данни. „ Тази форма на парламентарен надзор, съществуваща в предходните две издания на Народното събрание, бе безспорно едно от достиженията на българската парламентарна народна власт. То се роди в практиката като контраст на ясна и отчетлива наклонност на оттегляне от парламентаризма и прекосяване към едноличен, властнически, премиерски вид на ръководство. Затова и анулацията му при започване на този мандат провокира рецензии и разногласия “, изясни той.

По думите му претекстовете за анулацията му не са се оказали правилни.

Зарков напомни причините, че на министър-председателя можело да се слагат въпроси в границите на постоянния парламентарен надзор, само че практиката демонстрира, че посредством разпределение на функционалности, позиции и ресори и строго защитаван от другите ръководи на Народно събрание, министър председателят се е явил едвам няколко пъти в Народно събрание.

„ Налага се визията, че министър-председателят взема решение всичко, а пред Народно събрание той не дава отговор за нищо “, сподели още той.

Социалистът уточни и аргумента, че на всички места има публицисти и всичко е обществено и транспарантно, и всеки може да пита всичко който и да е министър и даже министър председателят.

Според него сме станали очевидци на странни практики- на конференция без преса, брифинг с изключени микрофони и на премахване на публицисти, тъй като задават въпроси към министър- ръководителя и изпълнителната власт.

Зарков акцентира, че значение има и медийната среда, в която доста от частните медии са се отдали на откровена проправителствена агитация.

„ Трябва да осъзнаваме, че народните представители имаме отговорност да не оставяме държавното управление да избегне който и да е значим за жителите въпрос.

В обстановка, в която е все по-трудно хората да получават същинска информация от медиите, директният разговор сред институциите, съпротива и власт и директният отговор на въпроси в пленарна зала е от значително значение “, безапелационен бе той.

По думите му, в случай че депутатите от ръководещото болшинство не поддържат връщането на блиц-контрола ще покажат, че има доста какво да крият и малко какво да покажат.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР