Внесеното в Народното събрание предложение на правителството за започване на

...
Внесеното в Народното събрание предложение на правителството за започване на
Коментари Харесай

Емил Христов, зам.-шеф на НС: Ако се забави процедурата за изтребител, цената се качва

Внесеното в Народното събрание предложение на държавното управление за започване на договаряния за закупуване на изтребители Ф 16 във вторник следобяд ще бъде прегледано в Комисията по защита, а в сряда - в пленарна зала, сподели Емил Христов, заместител ръководител на Народното събрание, по БТВ.
Досега процедурата е изпълнявана прецизно според признатия план от Народното събрание. В него преди всичко е посочен геополитическият фактор, на второ място военно-техническата експертиза, следват финансови, стопански и правни фактори, напомни Христов, който бе ръководител на краткотрайната комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов военен аероплан.
Според Христов Ф16 се оказва доста по-добър в доста връзки. "Той е многоцелеви. "Грипен " оферират една платформа и ни споделят: направете си останалото до многоцелеви. Т.е би трябвало да водим диалози с производителя на съпътстващо съоръжение и въоръжение, в тази ситуация Съединени американски щати, да ни продадат това, което след покупка на Грипените ще бъде инсталирано на тях, А в случай че Съединени американски щати откажат - какво получаваме? ".
Ф 16 има опция да работи и по въздушни и по земни цели с помощта на новия радар пето потомство. Има и два пъти по-голям военен радиус, посочи Христов.
Запитан дали е имало напън от американците той отговори - нямам доверие, в такива покупко-продажби напън на такова равнище не се прави.
Президентът се стреми да ни внуши, че нещо не е направено - сподели Христов. "Какво се стреми? Да върнем процедурата назад? Да забавим процедурата? Да не се подписа договорка? Това въздейства на две неща. Цената се усилва. Ако бяхме създали покупката преди 2 година цената щеше да бъде друга. От друга страна забавяйки модернизирането на Военновъздушни сили ние не работим за реализиране на оперативна съгласуемост с другите в НАТО. Кой печели от това? Просто споделям следствията, които могат да зародят в случай че не продължим в тази посока, в която вървим ", заключи Христов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР