Внесеният от името на правителството в Народното събрание законопроект за

...
Внесеният от името на правителството в Народното събрание законопроект за
Коментари Харесай

Законопроектът за колекторските фирми бил лобистки

Внесеният от името на държавното управление в Народното събрание законопроект за колекторските компании съдържа лобистки оферти, считат от Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП). В известие до медиите от организацията упорстват законопроектът да бъде отдръпнат, тъй като не покрива изцяло активността на колекторските компании и не е ориентиран към изцяло контролиране на активността им.

" С член 2 банките не престават да са отвън обсега на законопроекта. Ипотечните и потребителски банкови заеми и отговорности съставляват главния дял от изкупените от колекторски компании вземания. Освен това не престават и напъните за обезпечаване на господстващо състояние на тези компании на пазара за изкупуване на отговорности ", показват от АЗП.

Прави усещане, че е непокътнато даже проблематичното заглавие – " Закон за събиране на вземания по потребителски контракти ". С него ясно се декларира, че обсегът на този проектозакон се лимитира до комуналните отговорности и потребителски заеми от компании за бързи заеми, разясняват от АЗП.

Предложеният законопроект не показва и ясни критерии, на които би трябвало да дават отговор компаниите за събиране на задължения, което разрешава заобикалянето на закона, считат още от организацията.

От Асоциацията означават, че България е задължена по силата на участието си в Европейски Съюз да транспонира всяка инструкция в националното законодателство, а вместо това " се оферират следващите половинчати решения, обслужващи нечии ползи ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР