Внесеният от БСП вот на недоверие към правителството е сред

...
Внесеният от БСП вот на недоверие към правителството е сред
Коментари Харесай

Преглед на печата

Внесеният от Българска социалистическа партия избор на съмнение към държавното управление е измежду водещите тематики на вестниците във вторник.

" След срещи с представители на АБВ и " Движение 21 " през днешния ден Българска социалистическа партия внесе вота на съмнение към държавното управление за неуспеха в ръководството на околната среда и водите поради водната рецесия в Перник и мръсния въздух в някои огромни градове. Искането не е подписано от Движение за права и свободи, тъй като по думите на социалисти парламентарната група не желала, само че дава поръчка, че ще го поддържа. Това е четвъртият избор на съмнение към кабинета " Борисов 3 ". Очаква се дебатите да бъдат до края на седмицата, а гласуването - другата. Извънпарламентарните партии АБВ и " Движение 21 " също поддържат вота. Засега, въпреки и кабинетът да има формалната поддръжка от 106 народни представители, колкото са членуващите в групите на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", вотът наподобява, че ще бъде несполучлив, защото с цел да бъде свалено държавното управление, са нужни 121 гласа, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат 104. Депутатите от " Воля ", които са 12, ще отсрочват решението си до сряда, само че упованията са да не поддържат свалянето на кабинета. Депутатите от изключената от дребната коалиция партия " Атака " са шест и имат въпроси към Българска социалистическа партия, с цел да решат по какъв начин да гласоподават. Сред въпросите са дали - в случай че дойдат на власт, социалистите ще закрият военните бази у нас, ще скапват концесиите и ще създадат минималната пенсия 500 лева, а минималната съществена заплата - 1500 лева Партията на Волен Сидеров към този момент даде знак по какъв начин ще гласоподава, откакто пропусна срещата с Българска социалистическа партия за претекстовете. Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова вотът, който довел до някои от подхванатите все още ограничения поради рецесията в Перник, ще има и различен резултат - да покаже ясно на обществото кои партии са в съпротива и кои - крепят подмолно ръководството. По думите й самостоятелните депутати, по-голямата част от които са от " Атака ", били подвластни... " - в. " Дневник ".

" Смятам, че няма да има резултат от вота на съмнение и държавното управление ще продължи да работи ". Това разяснява в Русе ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова във връзка на импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение... По думите й, вотът е от 40 страници с претекстове. " Не съм имала опция да се срещна с претекстовете, само че считам, че ние сме готови. Кризата с водоснабдяването на Перник не трябва да бъде мотив за искане на оставка на държавното управление. Отговорното държание на политическите сили е да се търси решение и тази рецесия да се употребява, с цел да се очертае дълготрайна визия за това по какъв начин да се оправяме с всички климатични провокации ", сподели Дариткова. Тя съобщи, че ще разчита на виновните политици в Народното събрание. Според нея това държавно управление би трябвало да продължи своята работа до края на мандата си, тъй като има " ясна стратегия с цели и с действително подхванати ограничения, с които да подсигуряваме ползите на българските жители - изключително в сегашния сериозен и обезпокоителен миг за жителите на Перник "... " - в. " 24 часа ".

" Вотът няма да мине, съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков на брифинг в Народното събрание. И добави: " ГЕРБ дружно с патриотите ще изпълнят управническата стратегия, за която сме се подписали преди три години, и ще довършим своя управнически мандат ". Коалицията е постоянна, безапелационен бе Ненков. " Вярваме, че в Народното събрание има задоволително рационални народни представители, които осъзнават, че вероятно рухване на държавното управление сега единствено ще докара до нови въпросителни и ще сложи под заплаха бързото разрешаване на казуса в Перник ", разяснява Александър Ненков. Управляващите ще се срещнат с претекстовете, подготвени са за спор, увери и Ивелина Василева, ръководителят на парламентарната комисия по околна среда и екоминистър във втория кабинет на Борисов. Според Василева социалистите основават рецесии, нагнетяват напрежение и се заиграват със страховете на хората. " - в. " Стандарт ".

Водната рецесия остава във фокуса на всекидневниците.

" Водата през София ще стигне до Перник до 45 дни, в язовир " Студена " има единствено за 32 дни Заради незабавния вид за довеждане на вода от рилския язовир " Белмекен " до Перник през София трима министри - на стопанската система, на районното развиване и на околната среда, както и кметът на Перник участваха в съвещанието на комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет (СОС). Те бяха поканени от кмета Йорданка Фандъкова, с цел да разяснят предлагането на Министерския съвет, което не може да се осъществя, в случай че СОС не гласоподава " за " на сесията си в четвъртък. " Снижаването на равнището на водата в язовир " Студена " продължава, макар че Перник е на още по-строг режим. До 10-14 дни ще стигнем до така наречен мъртъв размер и ще се наложи да черпим вода от главния изпускател ", очерта рецесията кметът на Перник Станислав Владимиров. Той разгласи, че във водопреносната мрежа на неговия град се губят 75% от водата. Затова държавното управление ще вложи средства и за незабавен ремонт на градската ВиК мрежа на Перник... " - в. " Дневник ".

" Докато Българска социалистическа партия внасяше вота си против държавното управление поради водната рецесия в Перник, избавителният проект за града, препоръчан от кабинета на изключителното му съвещание в събота, получи кардиналната поддръжка на всички партии в столичния общински. Но с едно изискване: трима министри - Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров - Ревизоро, да дадат писмени гаранции, че към Перник няма да отива вода на софиянци. Според предлаганите ограничения миньорският град ще получава вода от водосбора на Белмекен, през бент. " Бели Искър ", като количествата ще стигат до Перник през преносна мрежа на София. В СОС се състоя необятна полемика по тематиката, в която участваха министрите на стопанската система - Емил Караниколов, на районното развиване Петя Аврамова и на екологията - Емил Димитров. В съвещанието се включиха както кметът на Парник Станислав Владимиров, по този начин и представители на " Софийска вода ". Тъй като държавното решение още не е взето, до дефинитивна позиция в СОС не се стигна. " Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще поддържа единствено решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци ", сподели кметът на града Йорданка Фандъкова при старта на дебата. " Ако имаме благоприятни условия да помогнем на хора, които бедстват на няколко километра от нас, сме задължени да го създадем, само че, несъмнено, няма да допуснем една рецесия да се взема решение с евентуална друга рецесия ", сподели столичният кмет. " В рамките 10 дни ще достигнем до " мъртъв размер " на бент. " Студена ", заяви кметът Владимиров. Транзитът на вода от " Белмекен " през София е единствената опция за нас, безапелационен бе той. Подробна информация за какво най-удачният вид за Перник е вода от водосбора на бент. " Белмекен " даде министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той изясни, че в язовир " Студена " има вода за най-много 32 дни. Досега спадът в равнището на водата е бил 8-7 см дневно, а сега - след въвеждането на режима и останалите незабавни ограничения, спадът е 5,5 см дневно. Въпреки това Перник не може да разчита на " Студена ". Целта на ограниченията е да се спре подаването на вода от язовир " Студена " към Перник, с цел да може да се почисти дъното, сподели министърът на стопанската система. И добави: " Ако продължим да източваме " Студена " ще влезем в мъртвата зона, ще унищожим флората и фауната и ще настъпи екокатастрофа ", безапелационен бе той. Караниколов заяви, че кабинетът е избирал сред три разновидността за решение. Първият бил да се построи тръбопровод Самоков - Говедарци - Мала черква. Това са 40 км, в зимни условия градежът ще отнеме прекалено много време, което нямаме, сподели министърът на стопанската система. Вторият вид бил създаване на байпас сред водопровода на Искър и Рилския тръбопровод. Това е най-хубавото решение и за София. Но ще отнеме 7-8 месеца, тъй като има редица отчуждителни процедури, продължи Караниколов... " - в. " Стандарт ".

" Не зареждаме Перник с вода от София. Това са спомагателни количества вода, които ще бъдат пренасочени от водосбора на Белмекен към бент. " Бели Искър " като се употребява като директно прекосяване ВиК мрежата на София ". Това съобщи районният министър Петя Аврамова пред Българска национална телевизия във връзка терзанията, че към Перник ще отива вода от столицата. Аврамова е следващият министър, който пробва да изопачи информацията от кое място ще пристигна водата за Перник. Именно с вода от София ще бъде захранен изпадналият във водна рецесия град... Аврамова изрази решителност, че построяването на спомагателен тръбопровод с дължина 13.5 километра и помпена станция в Мало Бучино е единствено авариен спешен вид, който ще бъде употребен в тази спешна обстановка и ще остане като авариен вид и в бъдеще. " Поет е ангажимент планът да може да бъде изпълнен в най-кратки периоди, да бъде издадено позволение за градеж и да стартират и строителните действия. Министърът на стопанската система е споделил, че за задачата ще са нужни 45 дни. Очаква се държавното сдружение " Монтажи " да извърши плана. Вече се работи по поръчка и доставка на материали. Очаква се планът да коства към 25 милиона лв.. Искам да успокоя жителите на Перник, че се планува увеличение на цената на водата и не се планува те да имат ангажираност към спомагателни средства, които да се заплащат по отношение на построяването на това в допълнение водозахранване, тъй че страната поема напълно финансирането на плана ", сподели още Аврамова. Тя добави, че София за години напред има аварийни количества вода и изрази мнение, че предлагането ще мине в Столичния общински съвет, тъй като то е положително и е механически обосновано. " - в. " Сега ".

" В структурата на " Българския ВиК холдинг " ще има търговец на ток, което ще разреши ВиК сдруженията да понижат разноските си за електрическа енергия с към 30%. Това сподели зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на ВиК бранша, представен от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. В момента операторите купуват ток на свободния пазар и това докара до скок на разноските им до 70%, макар направените вложения и редуцираните количества потребявана електрическа сила. Със основаването на холдинговата конструкция този проблем ще бъде решен, а с част от освободения паричен запас ще могат да се покачат трудовите хонорари в бранша, изясни зам.-министърът. " - в. " Монитор ".

Вестниците отделят място и на форума в Давос, в който ще взе участие министър председателят Борисов.

" Пристигнах в Швейцария, където ще вземам участие в 50-ата Годишна среща на Световния стопански конгрес в град Давос. Това заяви министър председателят Бойко Борисов в формалния си профил във фейсбук. " Темата на тазгодишната среща, която ще се организира в интервала 20-22 януари, е " Заинтересовани страни за един кохерентен и резистентен свят ". Във форума ще има към 3000 участници, измежду които президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, канцлерът на Германия Ангела Меркел и ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. По време на визитата ми в Давос ще вземам участие в разнообразни полемики и ще проведа редица двустранни срещи. " - написа министър-председателят. " - в. " Труд ".

" Тъй като пропастта сред богатите по света и всички останали хора продължава да нараства, минимум 119 милиардери ще се явят в Швейцария тази седмица, с цел да се причислят към банкери, политици и други грандове за годишното си " поклонение " в Алпите. Елитната група на стойност към 500 милиарда евро включва постоянни членове като създателя на LP Bridge Bridge Associates Рей Далио, ръководителя на Blackstone Group Inc. Стив Шуорцман и основния изпълнителен шеф на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън. Те са в лист на посетители от над 2000 имена, представляващи почти 100 страни, за годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос. Събитието резервира трайния си статус като водещ център за най-богатите в света - с присъстващото си ято частни джетове и изискана храна - даже когато се сблъсква с възходяща рецензия за своята изключителност. " Аз вървя от 1979 година ", споделя свръхбогатият индиец Рахул Баджадж, който ще направи 40-ата си изява на събитието. " Оттогава се разрасна доста, само че не преставам да екстрахирам доста от срещите, сесиите, обкръжението. " Не е изненада, че се усеща като вкъщи си. Към него би трябвало да се причислят минимум 18 други индийски милиардери с обща чиста стойност от към 100 милиарда евро и бизнес ползи, които включват софтуерни компании, стоманодобивни предприятия и производители на мотоциклети. Шестима са членове на Bloomberg Index of Billionaires - ранглиста на 500 най-богати хора в света. За някои наподобява златният лист с посетители е в несъгласие с фокуса на събитието за основаване на по-справедливи стопански системи и прекрояване на света. Тази година тематиката е " Заинтересовани страни за един обединен и резистентен свят ", а панелите включват " Балансиране на вътрешното и световното неравноправие " и " Преодоляване на правните бариери пред равенството "... " - в. " Стандарт ".

Кризата в Либия също е измежду тематиките на всекидневниците.

" Съветът " Външни работи " приветства резултатите от извършената през вчерашния ден в Берлин интернационална конференция по Либия и удостовери готовността на Европейски Съюз интензивно да се ангажира с използването на постигнатите договорености за реализиране на трайно помирение сред враждуващите страни и връщане към политическия развой като единствен път за намиране на решение на рецесията. От българска страна в съвещанието на Съвета в Брюксел взе участие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, оповестиха от пресслужбата на Министерство на външните работи. Анализът на всички мои сътрудници външни министри от днешното ни съвещание е, че конференцията за Либия, която се организира в Берлин, е постигнала своята цел и е доста добра първа стъпка, тъй като методът към протичащото се е този път е друг, разяснява пред публицисти след края на СВнР министър Екатерина Захариева. Тя акцентира, че признатите на конференцията изводи, са подкрепени освен от страни от района, само че и от страни по света, които имат въздействие, а някои от тях и сериозна интервенция в спора в Либия. Поздравявам немското държавно управление, канцлера Меркел и моя сътрудник Хайко Маас за положените старания, съобщи българският първи посланик. Целта е да се реализира същинско помирение, тъй като сега имаме прекъсване на военните дейности, само че де факто нямаме подписано съглашение за помирение, означи министър Захариева. По думите й, фактът, че в Берлин бяха показани всички непрекъснати членове на Съвета за сигурност, дава огромна убеденост, че заключенията ще бъдат утвърдени и от Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. Най-важното в този момент е оръжейното ембарго да бъде спазвано от всички, безапелационна бе тя. Външните министри се сплотиха към визията, че Европейски Съюз следва да играе дейна роля в стартиралия в Берлин развой както във връзка с реализирането на мониторинг върху трайно помирение в Либия, когато то бъде контрактувано, както с старания за съблюдаване на оръжейното ембарго. Министрите разпоредиха на Върховния представител и работните органи на Съвета да предложат съответни ограничения, в това число по линия на Общата политика за сигурност и защита, посредством които Европейски Съюз да спомага за осъществяване на решенията на конференцията в Берлин. Конкретните оферти за принос на Европейски Съюз ще бъдат прегледани на Съвета " Външни работи " през февруари... " - в. " Труд ".

" Между 80 и 90% от производството на нефт в Либия ще бъде наранено от блокадата на петролни залежи и терминали от последните дни. Това предизвести представител на Националната петролна компания на страната, следена от Правителството на националното единение (ПНС) в Триполи, съобщи " Ройтерс ". Кризата назря часове преди вчерашната конференция в Берлин, ръководена от Германия и Организация на обединените нации, търсеща решение на спора сред двете съществени сили, ПНС с министър председател Файез ас Сарадж и водача на Либийската национална войска (ЛНА) Халифа Хафтар. Макар да си дадоха обещание завършек на оръжейните доставки от непознати сили и на поддръжката на враждуващите страни, те не откриха решение на блокадата, обсъждана от анализатори като коз на ЛНА по време на офанзивата, в миг, когато двете страни се пробват да се ангажират с нежно и нарушавано помирение. В края на седмицата поддръжници на Хафтар затвориха редица петролни залежи в Либия и пристанища в Либия и сътвориха капацитет за стесняване на производството с 800 хиляди барела, или близо две трети. Племенни водачи в източната част на страната блокираха работата и на пристанища в региона в опит да засилят натиска върху подкрепяния от Организация на обединените нации кабинет в Триполи. Те упрекнаха ПНС, че с приходите наема бойци, които да се борят среку Хафтар (сирийци, изпращани от Турция, съгласно голям брой източници). Само от блокирания нощес петролопровод от находищата " Аш Шарара " и " Ал Фил " до пристанището Аз Зауия в западната част на страната зависи експортът на стотици хиляди барели - дневният рандеман на двете полета е към 370 хиляди Преди това бе блокирана активността на пристанище Харига в Източна Либия... " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР