Внесените от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов промени в

...
Внесените от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов промени в
Коментари Харесай

Правителсвото прие промените в данъчните закони за догодина

Внесените от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов промени в данъчните закони може да претърпят основни редакции в Народното събрание

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Работодателите са срещу растежа на оптималния застрахователен предел

Според тях решението за повдигането му е популистко, взето под натиска на синдикатите и наближаващите избори
8 окт 2018
Данък добавена стойност на ваучерите за храна: смяна за операторите, само че не и за работодателите

Данъкът ще се заплаща още при започване на веригата поради евродиректива
8 окт 2018
Данъци 2019 - без гражданска война, с дребни усъвършенствания

Държавата предлага плаха мярка за ограничение на старите и замърсяващи коли
7 сеп 2018
Въвежда се " еко " детайл в налога за колите

Министерството на финансите предлага данъчните заявления на самоосигуряващите се да се подават единствено онлайн от 2019 година
2 сеп 2018 Данъкът върху леките коли от следващата година ще се пресмята по нова формула, която включва и екоелемент. Така с изключение на мощността на мотора и годината на производството към този момент ще е значим и екологичният стандарт, с който разполага автомобилът. Това е една от готвените промени в данъчните закони за идната година, които държавното управление одобри на съвещанието си в сряда.

Всички промени са вмъкнати в Закона за корпоративното подоходно облагане и бяха оповестени за публично разискване преди месец на уеб страницата на Министерството на финансите. Предстои те да бъдат прегледани и в Народното събрание, като не е изключено текстовете да претърпят промени.

Какво се трансформира за колите

Промяната във формулата за налога върху леки и товарни коли под 3.5 тона визира най-вече данъкоплатци. Тя ще се усети най-осезаемо от притежателите на най-новите и на най-старите коли. Първите нормално са в по-висока екокатегория, което ще намали дължимия налог. Например при коли в екологична категория " Евро 5 " коефициентът е сред 0.6 и 0.8, което допуска понижен налог с 20 до 40%. При притежателите на по-стари коли данъчната тежест ще се утежни с до 30%. Коефициентът за възраст във формулата за изчисление на налога обаче остава съвсем неизменен и на процедура избавя притежателите на остарели и евтини коли от по-високи ставки (виж таблицата в прикачения файл). Отпада и данъчното облекчение за съществуване на катализатор, на което имат право притежателите на коли до 99 конски сили.

Кой по какъв начин ще усети смяната във формулата зависи и от съответната община, в която е регистриран автомобилът. Местната власт може да избира коефициента за мощ и екологична категория в избрани от закона рамки, което в някои случаи може да намали или усили данъчната тежест. От БСК предложиха екокомпонентът да бъде допълнен, като се регистрира типът на използвано гориво, което също въздейства на околната среда.

Друга оригиналност е, че товарните коли под 3.5 тона към този момент ще се таксуват като останалите леки коли – т.е. с по-високи ставки. В момента някои модели леки коли (например комби) могат да се записват като товарни и на процедура притежателите им да заплащат в пъти по-нисък налог спрямо останалите.

И какво за парцелите

От следващата година ще се отстрани облекчението за такса боклук, когато жилището е посочено като главно, само че притежателите му заявяват, че не употребяват парцела, с цел да не заплащат висока такса битови боклуци.

Когато повече от едно жилище е заявено като главно, данъчното облекчение, и то и за двата парцела, също ще отпадне.

Няколко облекчения

Добрата вест за всички хора с приходи с изключение на тези по трудов контракт е, че скоро няма да имат потребност от служебни бележки. От 2020 година справките за изплатените суми към Национална агенция за приходите ще подават единствено работодателите, а от финансовото ведомство дават обещание електронните заявления да са авансово попълнени с тези данни. Така единственото, което ще се изисква от работещите, е да ревизират документа, да се подпишат и да го изпратят назад.

Премахва се и условието за писмена декларация от единия родител, когато другият употребява данъчно облекчение за деца.

Проектът предлага и премахването на минималния предел от 50 хиляди лева за обезпечения за търговците на горива. Промяната идва след предизвестие от Европейска комисия за наказателни процедури против България.

Друга смяна касае самоосигуряващите - те ще подават годишните си данъчни заявления единствено по електронен път от 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР