“ внесе жалба във (ВАС) за отмяна на приетите в

...
“ внесе жалба във (ВАС) за отмяна на приетите в
Коментари Харесай

„Демократична България“ внесе жалба във ВАС за броенето на контролни разписки на изборите

“ ” внесе тъжба във (ВАС) за анулация на признатите в петък от Централната изборна комисия (ЦИК) методически инструкции, с които секционните изборни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от за президент и за парламент и да вписват резултатите в спомагателни протоколи.

Според жалбата на “Демократична България ” на никое място не вкарва обвързване на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълнят спомагателни протоколи. Така на процедура ЦИК дописва и трансформира кодекса.
 Цветозар Томов срещу броенето на контролните разписки от машините Цветозар Томов срещу броенето на контролните разписки от машините
" Аз съм твърдо срещу решението за преброяване на разписките от машините за гласоподаване. Това е риск за изборния развой ". Това сподели пред БНР Ц...

В документа се цитира и проблем от преди парламентарния избор на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред Върховен административен съд методически инструкции на ЦИК, включително настоявайки още тогава за преброяване на контролните разписки. На 2 юли съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс съответно и в детайли е разписал какво следва да прави секционната комисия след привършване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и “извеждане на такова обвързване по дифолт е неприемливо ”.

Допълнителен мотив в жалбата против броенето на разписки е, че контролната квитанция не е документ, отразяващ вота на гласоподавателя - подобен е само протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове. Изборният кодекс планува запазване на разписките, с цел да послужат при оборване на изборния резултат - само че не и да се употребяват за контролно преброяване от секционната комисия.

Остава неразбираемо и какво е правното значение на спомагателните протоколи от ръчното преброяване при отчитането на изборния резултат, се споделя в жалбата. Но се напомня, че на предишни избори по предписание на ЦИК е имало контролно броене на хартиени разписки в няколко секционни комисии, като не са били открити отклонения от електронните данни за вота. За “Демократична България ” сходно извадково контролно броене е възможно, единствено в случай че не замества и обезсмисля машинното гласоподаване и отчитане на резултатите.

“Ако се вкара 100% преброяване на тези разписки, работата на изборните комисии мощно ще се затрудни и рискува да докара до срив на отчитането на изборните резултати, а това на собствен ред да бъде употребявано като мотив за връщане към хартиеното гласоподаване ”, предизвести в петък съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР