Внедряването на системи с изкуствен интелект (ИИ) ще създаде повече

...
Внедряването на системи с изкуствен интелект (ИИ) ще създаде повече
Коментари Харесай

Анализатори: Изкуственият интелект ще създаде много работни места

Внедряването на системи с изкуствен интелект (ИИ) ще сътвори повече работни места, в сравнение с ще ликвидира, сочи нов отчет на анализаторската компания Gartner, който оборва опасенията, че ИИ ще породи всеобща безработица.

Влиянието на изкуствения разсъдък ще варира според от промишлеността. Така да вземем за пример, в сегменти като опазване на здравето, администрация и обучение търсенето на работна мощ ще нараства като най-малко до 2019 година, до момента в който производството ще бъде мощно наранено, оповестява TechNews.

Като цяло, от 2020 година на пазара на труда ще се следи позитивна динамичност, т.е. броят на новите работни места, подбудени от изкуствения разсъдък, ще надвиши броя на затворените позиции. По-точно, чака се ИИ да отвори нови 2,3 милиона работни места и да ликвидира към 1,8 млн. през 2020 година А към 2025 година разликата ще доближи 2 млн. работни места.

Според отчета, към 2022 година всеки пети служащ, ангажиран с нерутинни действия, ще разчита на изкуствен интелект при осъществяване на своите задания. Бизнесът с интегриран ИИ ще генерира доходи в размер на 2,9 трлн. $ през 2021 година

Gartner не изяснява логаритмите за своя разбор, само че прецизира, че в случаите на внедряване на системи с изкуствен интелект се има поради по-скоро допълнение на човешката работа, а не нейната подмяна.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР