Внедряването на новите технологии в сферата на правосъдието ще направи

...
Внедряването на новите технологии в сферата на правосъдието ще направи
Коментари Харесай

Емил Радев: Внедряването на новите технологии в правосъдието ще спести на европейските граждани време и пари

Внедряването на новите технологии в областта на правораздаването ще направи правосъдните процедури по цивилен и търговски каузи по-бързи и по-евтини за европейските жители и компании. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев  Емил Радев Емил Йорданов Радев е варненски юрист и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) в качеството си на докладчик на Европейския парламент по Регламента за съдействието сред съдилищата при събиране на доказателства по цивилен и търговски каузи.

Българският евродепутат представляваше Европейския парламент в тристранните договаряния с Комисията и Съвета на Европейски Съюз, при които бе реализирано съглашение по два законодателни акта – по отношение на събирането на доказателства и връчването на правосъдни и извънсъдебни документи по цивилен и търговски каузи.

Целта на двата документа е посредством новите благоприятни условия, които предлага дигитализацията, достъпът до правораздаване да стане по-бърз, по-евтин и по-сигурен за жителите и предприятията в Европейския съюз. Очаква се това да направи по-ефективно и правосъдното трансгранично съдействие сред националните съдилища, което единствено през 2018 година е намерило отражение в почти 3,4 млн. трансгранични цивилен и търговски каузи.

„ Разпоредбите, които през днешния ден приехме, ще окажат действително въздействие върху всекидневието на нашите европейски жители. Исканията за събиране на доказателства ще бъдат изпращани непосредствено, бързо и надеждно сред съдилищата на държавите-членки, като в същото време се предизвиква потреблението на видеоконференции”, разяснява Радев. Според него постигнатите договорености ще спестят на европейските жители време и пари, защото с новите правила правосъдните производства ще се ускорят значително, а неоправданите разноски по тях ще намалеят фрапантно.

Двете законодателни оферти съставляват пакет от ограничения за модернизиране на правосъдното съдействие сред държавите-членки, посредством които да се преодолеят съществуващите до момента недостатъци и мудност в системата. Споразумението планува съдилищата на страните в Европейски Съюз да могат да обменят документи по електронен път и да употребяват по-активно опциите на новите технологии за връзка от разстояние, каквито са да вземем за пример видеоконферентните връзки.

Благодарение на положителното съдействие на докладчиците в Парламента с Хърватското председателство и Европейската комисия беше реализирано и единодушие за въвеждането на по-кратки периоди за използване на системата за електронна замяна на настояванията за събиране на доказателства, което от своя страна в допълнение улеснява жителите и правосъдните органи. Децентрализацията на осведомително софтуерните системи в областта на връчването на документи и събирането на доказателства при трансгранични случаи ще даде опция на съдилищата от една страна в Европейски Съюз да изпращат документи и доказателства електронно до друга държава-членка.

В резултат от твърдата позиция на докладчика Емил Радев  Емил Радев Емил Йорданов Радев е варненски юрист и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) се планува опция при липса на отговор по такива претенции те да се смятат за автоматизирано признати след приключването на избран период. Акцентира се и върху отбраната на информацията и поверителността при предаване на документи и взимане на доказателства, тъй че персоналните данни, считани за неуместни в съответно дело, да бъдат изтривани неотложно.

Регламентът влиза в действие 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз и стартира да се ползва 18 месеца по-късно. На държавите-членки обаче се дава период от 3 години да вкарат потреблението на децентрализираната осведомителна система в своите правосъдни системи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР