Внедреното съоръжение за комбинирано високоефективно производство на топлинна и електрическа

...
Внедреното съоръжение за комбинирано високоефективно производство на топлинна и електрическа
Коментари Харесай

Инж.Илиев: Високоефективното производство на енергия е част от инвестиционна програма в ТЕЦ-Бургас

" Внедреното оборудване за комбинирано високоефективно произвеждане на топлинна и електрическа сила преди няколко години е част от огромна капиталова стратегия и мярка за повишение на енергийната успеваемост в " Топлофикация Бургас ". Ние влагаме в непрестанно повишение на конкурентоспособността на предприятието и опазването на околната среда. " съобщи инж. Христин Илиев, изпълнителен шеф на топлофикационното сдружение.

 

По думите му потреблението на комбинирано високоефективно произвеждане разрешава постигане на обща успеваемост над 75% и спестовност на първична сила за една година повече от 15% спрямо разделното произвеждане на електрическа и топлинна сила. Той сподели, че резултатът от потреблението на модерната технология е обезпечаване на зелена сила за крайните консуматори и осъществяване на високите европейски стандарти за работа.

Инж. Илиев уточни, че оборудването дава опция на " Топлофикация Бургас " комбинирано да създава топлинна и електрическа сила от един и същи енергиен източник. По думите му спрямо обичайно създадената електрическа енергия, при когенерацията в допълнение създадената топлота се употребява за отоплителните потребности на потребителите. С инвестицията те създават надеждна, сигурна и екологична сила.

Директорът на " Топлофикация Бургас " акцентира, че с плана покачват енергийната успеваемост и понижават излъчванията на СО2, отделян в атмосферата. Сред главните преимущества на този вид новаторски технологии е, че се реализира оптималност и изгодност при потребление на силата посредством по едно и също време произвеждане на топлота и електричество, реализиране на положителни екологични индикатори и ниска стойност на нездравословните субстанции поради потреблението на катализатори и изцяло автоматизирана употреба - посредством потребление на ефикасни системи за отдалечен надзор.

Относно провокациите при реализирането на нови планове, инж. Илиев посочи покачването на цените на горивата и въглеродните излъчвания през последната една година. Той изясни, че заради четирикратното нарастване на природния газ действително са били сложени в обстановка, в която е трябвало да купуват на една цена газ и да обезпечават отопление на крайните консуматори на избраната от КЕВР в пъти по-ниска за топлинна сила. По думите му вследствие на тази разлика, " Топлофикацията Бургас " е натрупала голям недовзет доход. Инж. Илиев съобщи, че обезщетенията, които са получили от държавното управление, не са могли да покрият загубите, остойностяващи се на няколко милиона лв..

" Поскъпването на природния газ за август с 60% слага предприятието в още по-трудно състояние. В тежката обстановка, в която се намираме, без удължение на програмата за обезщетения, не виждам по какъв начин бихме могли да осигуряваме нужното количество топлинна сила за отопление отсега нататък. Като топлофикационно сдружение ние имаме големи разноски от една страната за поддържка на оборудванията, от друга пазаруване на гориво, настоящи разноски и заплати. Не на последно място влагаме в планове за още по-чисто произвеждане на сила. При продължаващо покачване на цената на природния газ, ще се наложи да орязваме от значими разноски. " сподели инж. Илиев. По думите му е допустимо да изискат покачване на топлинната сила точно поради нарастването на главното им гориво. Той подсети, че през юли газът е поскъпнал с 30%, през август два пъти повече - с 60%. Инж. Илиев сподели, че в случай че потреблението на природен газ през лятото е много по-малка, през зимния интервал се покачва с към 6 пъти, с цел да обезпечават централно отопление.

Инж. Илиев показа, че макар сложното състояние, в което се намират, ще извършат профилактика и годишен проекти ремонт на оборудванията и топлопреносната мрежа, тъй като посредством тези мероприятия се подсигурява сигурността на отоплителния сезон. Той уточни, че ще бъдат направени значими усъвършенствания на съществени уреди, осъществяващи преноса на топлинна сила към крайните консуматори на територията на Бургас. Като главната цел на тези ремонтни действия инж. Илиев посочи подготовката на мощностите за работа през зимните месеци.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР