Внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост е навременен акт.

...
Внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост е навременен акт.
Коментари Харесай

Най- накрая: Планът за възстановяване е готов, България го внася в Европейската комисия

Внасянето на Плана за възобновяване и резистентност е своевременен акт. Това, което сме поели като ангажимент, поради нуждата този проект да е инструмент, който да работи в интерес на българските жители, да взема решение обществени и политически проблеми, по този начин и да даде подтик на българската индустрия и бизнес, за осъвременяването им в духа на 21 век, да има по-производителна стопанска система с артикули с по-висока добавена стойност. Това съобщи министър председателят Стефан Янев във връзка приемането на Националния проект за възобновяване и резистентност от Министерския съвет.

" За мен е чест да разглася, че настоящата версия на този План беше финализирана и на следващия ден ще бъде изпратена. Въпреки тежкото завещание и безпрецентната политическа обстановка, считам, че защитихме тези 12,9 милиарда лв.. Това е стратегия за дълготрайни вложения и промени. Те ще дадат подтик на българската стопанска система и ще подкрепи благосъстоянието на жителите. Това е запас и инструмент, който е европейският отговор на рецесията ", уточни вицепремиерът Атанас Пеканов, който е сектор точно Националния проект за възобновяване и резистентност, който България официално ще внесе в Европейска комисия на 15 октомври.

Проектът съдържа 46 промени и 59 капиталови плана. Според Пеканов е подложен по-силен акцент върху декарбонизацията, ще укрепи обществената и икономическата резистентност, по-силен фокус в обществената сфера - опазване на здравето, обучение. Спрямо априлската версия на плана (бел. ред. - на държавното управление на някогашния министър председател Бойко Борисов), този план има 13 повече плана, посочи още вицепремиерът.

Относно крайната дата за затваряне на въглищните централи у нас поради Зелената договорка, Пеканов разясни, че е въпрос на договаряния с Европейската комисия. 2038 година и 2040 година са индикативни дати, като страната ни ще договаря за 2040 година

" Планът се прави с ясното схващане, че избрани браншове ще изискват законодателни промени. Това беше комуникирано с партиите от 46-тия парламент. Процесът на законодателни промени, несъмнено, ще мине през Народното събрание ", добави министър председателят Янев.

България работи по въпроса първите средства от механизма да дойдат още в края на 2021 година, само че това е също въпрос на договаряния, посочи Пеканов.

Държавно дружество, особено за въглищните региони, ще разреши на хора, съкратени в тези райони, за рекултивация на терените, подготовки за нови производства и нови фабрики. Има задоволително действия за съкратените на въгледобовни предприятия да бъдат наети и да се случат тези вложения с помощта на Фонда за обективен преход.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР