Внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България

...
Внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България
Коментари Харесай

Решение на парламента ще гарантира курс от 1.95583 лева за евро до влизането ни в Еврозоната

Внасяме план на решение, с който даваме гаранции, че България ще влезе в Еврозоната единствено и само при валутния курс все още. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание след консултациите с парламентарните групи за Еврозоната.

„ След вчерашното съвещание на председателския съвет се повдигна въпроса за приемане на спомагателни гаранции, че след приесъединяването към ERM-2 българските управляващи, т.е. министърът на финансите и шефът на Българска народна банка, които да са те в процеса на престой в механизма ERM-2, ще имат закрепен мандат да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се причисли към Еврозоната, е неизменен и е в размера, открит сега: 1.95583 “, сподели Горанов, представен от Агенция „ Фокус “.

Той напомни, че в сряда е бил създаден план на решение, който фиксира корав мандат на българските управляващи в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм.

„ Всички партии бяха осведомени с механизма и технологията и поддържаха като се изключи сътрудниците от Българска социалистическа партия, което е входирано в деловодството на Народното събрание и през днешния ден ще бъде гласувано. С това ще бъде даден корав мандат. Той ще даде спомагателни гаранции, че България през ERM-2 до влизане в Еврозоната ще поддържа закрепен курс в размер на настоящия – лев към евро – 1.95583 “, разясни финансовият министър. 

„ Ако не се договорим да влезем с тъкмо този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма. Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние би трябвало да се откажем от процеса. За нас е приоритет влизането в Еврозоната, само че то ще стане единствено и само при сегашния курс, другояче няма да влезем “, сподели още Горанов.

„ Този курс няма да бъде изменен и решението, което е препоръчано, в действителност дава всички политически гаранции, че това няма по какъв начин да се случи без значение от това кой съставлява България в тези договаряния “, разяснява шефът на Българска народна банка Димитър Радев. 

Горанов изрази вяра, че по този метод властта дава отговор на тематиката, която се повдигна преди дни за спомагателните гаранции, че страната ни ще влезе в Еврозоната единствено и само при настоящия курс лев/евро.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР