Внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България

...
Внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България
Коментари Харесай

Горанов: България ще влезе в еврозоната само при валутния курс към момента

Внасяме план на решение, с който даваме гаранции, че България ще влезе в еврозоната единствено и само при валутния курс все още. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов  Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 година През 1999 година приключва по време на брифинг в Народното събрание след съвещания с парламентарните групи за еврозоната, съобщи кореспондент на Novini.bg.

След вчерашното съвещание на председателския съвет се повдигна въпроса за приемане на спомагателни гаранции, че след приесъединяването към ERM-2 българските управляващи, т.е. министърът на финансите и шефът на Българска народна банка, които да са те в процеса на престой в механизма ERM-2, ще имат закрепен мандат да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се причисли към Еврозоната, е неизменен и е в размера, открит сега: 1.95583, добави той.

Горанов прави совалки в Народното събрание за еврото

Във вчерашния ден разработихме план на решение, който фиксира корав мандат на българските управляващи в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха осведомени с механизма и технологията и поддържаха като се изключи сътрудниците от Българска социалистическа партия, което е входирано в деловодството на Народното събрание и през днешния ден ще бъде гласувано, с което ще бъде даден корав мандат. Той ще даде спомагателни гаранции, че България през ERM-2 до влизане в Еврозоната ще поддържа закрепен курс в размер на настоящия – лев към евро – 1.95583. Надявам се, че с това съвсем единомислещо решение на българския парламент, отговаряме на тематиката за спомагателни гаранции, по тази причина, че България ще влезе в европо единствено и само при този валутен курс, съобщи финансовият министър.

На въпрос дали предлагането на ръководещите подсигурява, че изискването на страната ни, с цел да влезе в еврозоната е да резервира сегашния курс, Горанов отговори: "Ако прочетете решението, то споделя и освен това. Ако не се договорим да влезем с тъкмо този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма ".

По думите му решението, което през днешния ден евентуално ще вземе българския парламент, защото всички без левицата са го подкрепили, подсигурява мандатът на българските управляващи, че те няма да се отклонят по никакъв метод от закрепения курс. Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние би трябвало да се откажем от процеса, сподели Горанов.

Попитан дали, в случай че другите страни от Европейски Съюз изискат курсът на еврото да бъде изменен и страната ни не успее да ги убеди, че би трябвало да бъде непокътнат, се отхвърляме от еврозоната, министърът съобщи: "Точно по този начин ". За нас е приоритет влизането в еврозоната, само че то ще стане единствено и само при сегашния курс, другояче няма да влезем, добави той.

Горанов: За присъединението на България към еврозоната има политически консенсус

Предложеното решение от ръководещите дава всички политически гаранции, че курсът на еврото по отношение на лв. няма да бъде изменен, сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Излизаме от тези диалози с обособените парламентарни групи с оптимизъм. Той идва по две линии. Първо цялостната поддръжка, а точно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето пристигна в еврозоната с курса, който имаме сега. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде изменен. Решението, което е препоръчано, дава всички политически гаранции, че това няма по какъв начин да се случи, без значение от това кои ще съставляват България в тези договаряния, сподели още Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР