Внасяме предложение за промяна в Закона за концесиите, с което

...
Внасяме предложение за промяна в Закона за концесиите, с което
Коментари Харесай

БСП иска пълна забрана за концесии на забранени за приватизация обекти и дейности

Внасяме предложение за смяна в Закона за концесиите, с което забраняваме да се отдават на концесия действия и обекти, които са неразрешени за приватизация . Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков, съобщи БГНЕС.
От Българска социалистическа партия аргументират предлагането си с това, че по в този момент настоящото законодателство избрани предприятия са изключени от методите на приватизацията, тъй като оперират в сфери, чувствителни за страната и обществото. Именно поради това от левицата упорстват това да се приложи и по отношение на статута на концесиите.
" С новия Закон за концесиите, признат от това болшинство, периодите за концесиите станаха много дълги. Те могат да стигнат до съвсем 50 години. По този метод концесията, макар че е законен инструмент на публично-частното партньорство, не трябва да бъде употребена за приватизация с други средства. Трябва да запазим допустимо най-голяма степен на надзор на страната ", стимулира предлагането Крум Зарков.
Според него, в случай че препоръчаните промени бъдат признати, резултатът от тях ще бъде опазване на ролята на страната в стопанската система, която да контролира процеса в полза на цялото общество.
От Българска социалистическа партия показаха вяра законопроектът да бъде прегледан колкото се може по-бързо от депутатите, тъй като на дневен ред стоят значими концесии, в това число и тази на летище " София ", против която от левицата се опълчват още от самото ѝ оповестяване.
" Въвеждането на надзор и ограничавания в тази сфера е извънредно значимо, защото в този момент има заплаха, наред с грабежа на благородни метали от залежите в България, да се съгласим на обир, отдавайки на концесия летище " София ", счита проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия, някогашен министър на икономическото развиване от кабинета на Жан Виденов.
Левицата се базира на данни, съгласно които над 50% от летищата в Европейски Съюз са държавна благосъстоятелност, а под 15% от тях са превърнати в частна благосъстоятелност посредством приватизация. " Тъй като дълготрайните концесии всъщност съставляват форма на приватизация, ние считаме, че е в полза на българската страна да резервира собствеността върху стратегическите обекти ", аргументира се той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР