ВМЗ-Сопот ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм

...
ВМЗ-Сопот ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм
Коментари Харесай

ВМЗ-Сопот ЕАД не е сключвал договор за производство на 155-мм снаряди

" ВМЗ-Сопот " ЕАД не е сключвал контракт за произвеждане на 155-мм снаряди, оповестяват за Българска телеграфна агенция от Министерството на стопанската система и промишлеността, принципал на сдружението.

След решение на Народното събрание от 6 юли  - в деня на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски, ВМЗ " Сопот " се ангажира да продаде остарели снаряди на Украйна с изминал или скоро изтичащ период на валидност, като в подмяна ще създаде нови за складовете на българската войска, което значи, че сигурно не става дума за 155-милиметрови снаряди.

Вчера, в обява на в. " Файненшъл таймс " бе обявено, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се стреми да усили доставките на значими муниции за Украйна, с цел да поддържа нейната контраатака против съветските окупационни сили.

Британският ежедневник отбелязва, че Съединени американски щати към този момент са сключили покупко-продажби с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна.

" ВМЗ са произвеждали такива снаряди, само че в такива бройки, които са по-скоро за проби. Надали има и 500 снаряда, които са създадени, тестванията са сполучливи, има техническа опция да произвеждаме, само че досега няма серийно произвеждане ", отбелязва министърът на защитата Димитър Стоянов пред БНР през март тази година. Той добавя, че към МО е само компанията ТЕРЕМ, която също не създава муниции с натовски стандарти.

" При визитата на комисаря Тиери Бретон беше демонстрирана способността на предприятията да създават 155-милиметрови снаряди по натовски пример. Имаме такива качества, количествата са лимитирани. Две частни компании са декларирали, че създават 155 мм снаряди. Това са частни договори, нямаме информация за покупко-продажбите ", разяснява още министъра на защитата тогава.


В средата на март Европейски Съюз утвърди скица, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат по-голяма унищожителна дарба. Държави, което разполагат със ресурси, ще могат да ги изпратят, като бъдат обезщетени за това от общ европейски фонд.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР