ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов тип личен документ,

ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов тип личен документ, ...

ВМРО предлага нов личен документ – карта "Българин".ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов тип личен документ, който да дава право на българите в чужбина без българско гражданство и да имат по-лесен достъп до България. Според депутатът Юлиан Ангелов новата карта ще даде възможност за облекчаване на процедурата за българите в чужбина, които нямат българско гражданство, да живеят, да учат и да работят в България.

"Идеята на законопроекта е хората с български произход, които живеят зад граница, да имат по-лесен достъп до родината майка, защото в момента минават години, докато те получат българско гражданство. По подобие на Полша и Гърция ние предлагаме създаването на Карта "Българин", за която ще имат право да кандидатстват българи, живеещи в чужбина, и в рамките на три месеца да я получат. С нея те ще могат трайно да пребивават на територията на България", каза Ангелов.

Картата трябва да се издава от МВР или от българските консулски служби. Тя ще дава възможност за безвизово пътуване до България. От нея ще могат да се възползват всички хора с български произход, които не са осъждани и не застрашават националната сигурност на държавата. Картата не дава същите възможности като гражданството – с нея българите няма да могат да гласуват.

Според ВМРО даването на "Карта Българин" ще послужи на хората от български произход от държави, които не разрешават двойното гражданство и ще им даде достъп до българския трудов пазар и образователна система.

Ангелов обясни на въпрос на "Дневник", че за удостоверяването на произход ще се изискват същите документи, като за получаване на българско гражданство.

Издаването на документи за произход в момента се прави от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Точно тази функция на агенцията – даването на удостоверения, се оказа в дъното на скандал, който не стихна дълго време. В началото на ноември 2018 г. при операция в ДАБЧ бяха арестувани 20 души, но в крайна сметка обвинения получиха едва четирима. Обвинението на председателя на агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на "патриотите", е за ръководене на престъпна група и взет подкуп от 5 хил. евро, както и за пет вторични престъпления за взети по 350 евро. Главният секретар Красимир Томов е обвинен за взети подкупи от 800 евро и 1500 евро. Обвинени са и двама посредници, които не са служители на агенцията. Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина бе определена от зам. главния прокурор Иван Гешев като "най-сериозния случай на корупция по високите етажи на властта", "без аналог в новата история".

Източник: dnevnik.bg