ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов тип личен документ,

...
ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов тип личен документ,
Коментари Харесай

ВМРО предлага нов личен документ – карта "Българин"

ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов вид персонален документ, който да дава право на българите в чужбина без българско поданство и да имат по-лесен достъп до България. Според депутатът Юлиан Ангелов новата карта ще даде опция за облекчение на процедурата за българите в чужбина, които нямат българско поданство, да живеят, да учат и да работят в България.

" Идеята на законопроекта е хората с български генезис, които живеят зад граница, да имат по-лесен достъп до родината майка, тъй като сега минават години, до момента в който те получат българско поданство. По сходство на Полша и Гърция ние предлагаме основаването на Карта " Българин ", за която ще имат право да аплайват българи, живеещи в чужбина, и в границите на три месеца да я получат. С нея те ще могат трайно да обитават на територията на България ", сподели Ангелов.

Картата би трябвало да се издава от Министерство на вътрешните работи или от българските консулски служби. Тя ще дава опция за безвизово пътешестване до България. От нея ще могат да се възползват всички хора с български генезис, които не са осъждани и не заплашват националната сигурност на страната. Картата не дава същите благоприятни условия като поданството – с нея българите няма да могат да гласоподават.

Според Вътрешна македонска революционна организация даването на " Карта Българин " ще послужи на хората от български генезис от страни, които не позволяват двойното поданство и ще им даде достъп до българския трудов пазар и просветителна система.

Ангелов изясни на въпрос на " Дневник ", че за удостоверяването на генезис ще се изискват същите документи, като за приемане на българско поданство.

Издаването на документи за генезис сега се прави от Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Точно тази функционалност на организацията – даването на удостоверения, се оказа в дъното на скандал, който не стихна дълго време. В началото на ноември 2018 година при интервенция в ДАБЧ бяха задържани 20 души, само че в последна сметка обвинявания получиха едвам четирима. Обвинението на ръководителя на организацията Петър Харалампиев, който е от квотата на " патриотите ", е за управление на незаконна група и взет рушвет от 5 хиляди евро, както и за пет вторични закононарушения за взети по 350 евро. Главният секретар Красимир Томов е упрекнат за взети подкупи от 800 евро и 1500 евро. Обвинени са и двама медиатори, които не са чиновници на организацията. Акцията в Държавната организация за българите в чужбина бе избрана от зам. основния прокурор Иван Гешев като " най-сериозния случай на корупция по високите етажи на властта ", " без аналог в новата история ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР