ВМРО внася в парламента предложение 24 май да се нарича

...
ВМРО внася в парламента предложение 24 май да се нарича
Коментари Харесай

ВМРО предлага 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура

ВМРО внася в Народното събрание предложение 24 май да се назовава Ден на българската книжовност, култура и просвета, а не на славянската. Това разгласи зам.-председателят на партията и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание.

"Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази корекция, тъй като цялата историческа общественост, която обективно гледа на събитията, счита, че в случай че глаголицата има характерности на общославянска писменост, то кирилицата еднопосочно е основана в българските земи ", сподели Веселинов.

На въпрос дали предлагането на Вътрешна македонска революционна организация има връзка с изложбата на Руския културно-информационен център за 24 май, зам.-председателят на политическата групировка отговори, че концепцията е отпреди това и от партията са се надявали поправката да бъде направена преди 24 май.

"Принудителната почивка на Народното събрание малко или доста осуети нещата. Мисля, че постъпваме вярно. Това е първа стъпка. Искам да ви споделя, че преди няколко месеца нашите представители в Европейския парламент господин Джамбазки и господин Слабаков имаха среща с неколцина наши учени - Георги Марков и други, които сложиха тази задача много остро. Тук, в България, е единствено част от бойното поле на тази концепция. Смятаме, че в европейските институции би трябвало да бъде поправено всичко, което е допустимо и да е ясно, че кирилицата е българска писменост ", акцентира депутатът.

Стана ясно, че смяната е заложена в Кодекса на труда.

Народният представител от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов показа точното предложение на войводите.

"Законопроектът за изменение на Кодекса на труда планува смяна в член 154 алинея 1, където са указани формалните празници в Република България. Това, което ние променяме, съответно, са думите "24 май - Ден на Българската култура и просвета и на славянската книжовност " да се заменят с "24 май - Ден на българската книжовност, култура и просвета ", изясни той.

Във връзка с възможен дипломатически проблем, Богданов посочи, че в действителност от партията не предявяват искания.

"Ние споделяме "българската книжовност, култура и просвета ". Българският език е уеднаквен, той не е славянски, не е кирилски. Така че в оферти законопроект не виждам какви искания може да има някой към него, само че от последващите дейности оттук насетне евентуално ще имат искания прилежащи или несъседни страни, само че историческата истина е такава. Тя би трябвало да спечелва и е извънредно време да спрем да се осланяме на стандарти, които обслужват политически доктрини, а не на исторически обосновани и обективни истини ", означи депутатът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР