ВМРО: Циганизацията трябва да бъде прекратена. Това е въпрос, който

...
ВМРО: Циганизацията трябва да бъде прекратена. Това е въпрос, който
Коментари Харесай

Модерно е да се мразят циганите

Вътрешна македонска революционна организация: Циганизацията би трябвало да бъде прекъсната. Това е въпрос, който се трансформира в залог за съществуването на обединението

Урсула фон дер Лайен: Да спрем с дискриминирането против ромите

***

Познавах преди към 15 години човек, който мразеше роми и гейове. А обичаният му артист беше Азис. Не знам по какъв начин и за какво, не ме питайте. Предполагам, че и той не е знаел по какъв начин е съумял да образува тази мисъл. Но не това е значимото.

Важното е, че битовият расизъм и неуважение на другите в България стартира да става зараза, доста по-страшна от COVID-19 и с доста по-страшни резултати. А „ другите “, за жалост, е неопределена формулировка, с която ни заробват да ненавиждаме всички, с цел да сме разединени. Бръснатите глави ненавиждат всеки с коса и прическа, левите ненавиждат десните, селяните не понасят жителите, жителите презират селяните, ненавиждат се и се дефинират за „ разнообразни “ по цвят на кожата, обществено състояние, народност, етнос, вяра.

Това, което тези, които се възползват от разделянето ни, ги плаши най-вече, е да разберем, че в действителност се разделяме САМО на 4 групи: умни, глупави, положителни и неприятни. Точка.

Разделенията нормално идват по две линии: външна – някой те убеждава, че би трябвало да мразиш дадена група; вътрешна – потърпевш си от представител на дадена група и започваш да мразиш цялата група.

Йозеф Гьобелс е бил несъвършен публицист и никой не е желал да му издава книгите. По това време в Германия огромна част от издателите са били евреи. Йозеф Гьобелс намразва евреите и стартира да търси възмездие. Тогава се среща с психопатската философия за чистотата на немската раса и двете линии на ненавист се смесват вечно при него.

В България, както във всяка една страна по света, некадърните политици, които не могат да вземат решение същински проблеми, основават изкуствени дребни такива и те лъжат, че ги вземат решение.

Заложено е на биологично равнище да се страхуваш от другите. Страхът води до ненавист. Чиста биология, нищо повече. Те вземат този боязън и стартират да ти втълпяват, че те – да кажем ромите – са отговорни за неправдите в твоя живот. И ти дават обещание, че ще решат този проблем.

Когато роми атакуван и набият някого, всякакви псевдо-политици стартират да приказват за „ циганизация “. Нападенията и закононарушенията от бели България не отстъпват нито по брой, нито по щета, само че не можеш да им сложиш етикет, не върви някак… нали?

Некадърните политици националисти и популисти не умеят, а и не желаят да вземат решение същински проблеми. Банката те обира? Общинските съветници крадат от налозите ти? Парламентът гласоподава нездравословни закони? Мутрите си заплащат, с цел да крадат общинска земя и да строят хотели?

Кой от всички тези проблеми те могат да решат,

в случай, че всички изброени са им „ другари “? Или най-малкото им заплащат, с цел да си траят. Или просто ги е боязън.

Когато компаниите (тук приказваме за стотици фирми), които се занимават с измами – било точене на Данък добавена стойност, било нагласяне на търгове, било подправени болнични – благодарение на подкупни лекари… когато те точат хазната и Здравната каса, кой от националистите и популистите може и е направил нещо? Точно по този начин – никой.

Те споделят: ромите, дето не заплащат осигуровки, са отговорни. Което е тъкмо толкоз вярно, колкото, в случай че те прострелят на 4 места в гърдите, да обвиняваш комара, който те е ухапал, за кръвозагубата си. Мащабите на кражбата от компаниите се мерят в милиони. Колко роми са съумели да откраднат милиони?

Но най-после на деня, като теглят чертата, Ганьо кого упреква? Точно по този начин – ромите. Защото е въпрос на отклонение на вниманието.

Другото, което българите всеобщо се пробват да НЕ схванат е това, че не можеш да приказваш за интеграция и да обвиняваш някого, че не се интегрира, а по-късно да използваш изрази като „ циганска му работа “ и „ ман*ал “ и така нататък Как по този начин хем приказваш за интеграция, хем в това време демонстрираш пренебрежението и омразата си към цяла една раса? И чакаш да се интегрират. Мен персонално, в случай че някой ме наскърбява от най-ранното ми детство, през целия ми живот, виждам по какъв начин наскърбяват и мачкат роднините ми, родителите ми, приятелите си… освен че няма да желая да се интегрирам при агресорите, само че и ще ги ненавиждам, до момента в който съм жив.

Наскоро приказвах за това, че предварителната защита на ковид е щяла да коства едвам 2% от вредите, които нанесе.

Превенция е златната дума и тук. Превенцията е инвестиция в бъдещето, само че за него се чака. А Ганьо не обича да чака. Той желае да го оправи някой СЕГА, магическа пръчка, раз-два-три-готово; ромите да се интегрират ВЕДНАГА, всичките; заплатата му да стане 5 бона СЕГА; жена му да отслабне (или надебелее, зависи от вкусовете), децата му да спрат да са дебили веднага; дупките по пътищата да изчезнат незабавно. И така…

Превенцията…

В Съединени американски щати има квартали и градове, в които влагат допълнително полиция. Все още приказвам за предварителната защита, концентрира се. В тези квартали и градове се следи доста повече престъпност и проблематична юноша (наркотици, проституция, безчинство, нарушение на публичния ред), в сравнение с другите места, където е ИМАЛО, само че към този момент няма престъпност, тъй като са вложили (вместо допълнително полиция) в обществени стратегии, отворили са зали по бокс, построили са баскетболни стадиони, основали са стратегии за литература, танци, всевъзможни извънкласни занимания.

Кристофър Колбърт (известен като Лил‘ Би-Хоп) е образец за дете от нюйоркското гето, което е избавило живота си със спорт, в неговия случай – бокс. Преди бокса е бил забъркан в престрелки, живял е в приюти, закононарушения и убийства са го заобикаляли всеки ден. Ден е професионален боксьор с бъдеще.

В Ню Йорк, полицията има стратегия за работа с деца от проблематични квартали. Управленията са отворили боксови зали, в които да упражняват.

Логиката им е доста елементарна: до момента в който децата са в залата, не са на улицата.

Бронкс е един от регионите в Ню Йорк… В СВЕТА!, който може да бъде даден за образец за смяна от престъпен контингент в квартал с понижена престъпност. Същото важи и за региона, в миналото прочут като Саут Сентрал в Лос Анджелис (вече не се назовава публично по този начин, с цел да не се свързва с тъмното минало, само че жителите на кварталите от Саут Сентрал региона още си го назовават така).

Просто хората са решили, че колкото повече влагат в полиция, толкоз повече насъскват децата да се опълчват. И са сменили тактиката.

Сега си представям по какъв начин някой чете това и с пяна на уста псува и съска: „ че им строѝм сà и салони, а! “ И ето тук се ражда първият проблем: че Ганьо не желае решение, а желае да има какво да упреква за несполуките си и да има нещо, което го нервира, с цел да си има по какво да си псува. Той не търси решение, а единствено съидейници, с които дружно да си псуват. И надълбоко в себе си го е боязън, че, решили се един път вечно казусът с ромите, ще разбере, че същинските му проблеми са другаде – в него самия – и отново ще си е елементарен и безпаричен, и отново ще живее зле и отново ще е дъно… но няма да има кого да упреква. А това е чудесна хранителна среда за некадърни и подправени политици, които съществуват с помощта на тези страхове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР