ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24

...
ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24
Коментари Харесай

ВМРО: 24 май е ден на българската писменост, а не на славянската

 Вътрешна македонска революционна организация изиска смяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската книжовност и просвета и по този начин да отпадне определението " славянска “. Аргументът е, че по този метод кирилицата ще бъде призната като българска писменост и в Европейския съюз.

Предложението на Вътрешна македонска революционна организация е в резултат на голям брой срещи с патриотични неправителствени организации още от началото на годината. Според зам.-председателя на партията Искрен Веселинов изменението е извънредно значимо за националната ни еднаквост и ще постави завършек на разногласието, който у нас се води без особени исторически причини за това каква писменост е кирилицата, предава БНР.

" Цялата историческа общественост, която обективно гледа на събитията, знае, че в случай че глаголицата има своите характерности на общославянска писменост, то кирилицата еднопосочно е основана в българските земи, за потребностите на българската страна. Разпространена е от българската страна и в действителност на този фиктивен спор, не във вътрешнополитически проект в страната, да се постави една точка “, сподели Веселинов.

Идеята на патриотичната партия е още преди противоречивата галерия в съветския културно-информационен център на 24 май, която показва Кирил и Методий като съветски просветители.

" Надявахме се преди 24 май да сме създали смяната. Принудителната почивка на Народното събрание, както разбирате, малко или доста осуети нещата, само че пък подвигна тематиката. Смятаме, че в европейските институции също би трябвало да бъде поправено всичко, което е допустимо и да е ясно, че кирилицата, това е българска писменост. И без да оспорваме правото на всеки по-късно включил се да написа на нея, тази историческа истина би трябвало да бъде по подобаващ метод предпазена “, сподели Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР