ВМРО няма да подкрепи решение на правителството, различно от Рамковата

...
ВМРО няма да подкрепи решение на правителството, различно от Рамковата
Коментари Харесай

ВМРО: Няма да подкрепим решение за Северна Македония, ако продава националните интереси

ВМРО няма да поддържа решение на държавното управление, друго от Рамковата позиция на България за Република Северна Македония, обявиха на брифинг в Народното събрание от партията на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов.

" Няма да участваме в продажбата на националните ползи на България ", безапелационен бе депутатът от " Обединени патриоти " Юлиан Ангелов.

Това се случи, макар че, през вчерашния ден външният министър Екатерина Захариева съобщи, че България има предпочитание да подкрепим Северна Македония за започване на договаряния с Европейски Съюз, само че не може да прави взаимни отстъпки, до момента в който продължава антибългарската акция в Скопие. Тя сподели това, откакто се върна от Берлин, където се срещна с министрите на външните работи и на европейските въпроси на Северна Македония. По думите й има прогрес по отворените въпроси, само че макар напредъка, след петчасови договаряния София не е в положение да утвърди преговорната рамка.

Днес Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация напомни по време на брифинга обстоятелства от двустранните връзки сред двете страни, като посочи, че от неговата партия са уверени последователи на концепцията за общо бъдеще на жителите на двете републики - Република България и Република Северна Македония в фамилията на европейските страни.

Той напомни, че България е първата страна в света, признала Република Македония на 15 януари 1992 година

" Ние удостоверяваме своята обвързаност към Договора за другарство и добросъседство сред двете страни, подписан на 1 август 2017 година и удостоверяваме валидността на Декларацията на 44-то Народно заседание от 9 октомври 2019 година ", уточни Михов.

Той бе безапелационен, че двустранният контракт за другарство и добросъседство не се съблюдава от Скопие и даде редица образци, измежду които: отвод от строителството на транспортен кулоар номер 8 и пречките пред българския бизнес и вложения. Михов сподели още, че има образци за саботиране работата на двустранната историческа комисия , ограничение правото на българите, както и продължаваща операция с историята в учебниците, гневната антибългарска агитация в медиите.

" Смятаме, че построяването на доверие сред двете държавни управления дава отговор на желанието на голямото болшинство на жителите на двете страни и постигането на това е напълно в ръцете на управляващите в Република Северна Македония ", разяснява още депутатът. - " Ние чакаме съответни дейности, а не заявления и изказвания в доброжелателен звук ".

" Младите генерации от двете страни на Беласица приказват на един език, мечтаят дружно и виждат своето общо бъдеще в Европа. Ние считаме, че без признаването на историческата действителност за българските корени на формалната книжовна норма и българския темперамент на историята до 1944 година от страна на държавното управление на Република Северна Македония не може да се получи поддръжка за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз ", безапелационен бе Михов.

" Ние считаме, че единствената гаранция за осъществяване на контракта за другарство е поемането на съответни, правнообвързващи задължения от страна на Скопие под формата на сключване на анекс към контракта, въз основа на рамковата позиция на българското Народно заседание от октомври 2019 г ", уточни депутатът и посочи, че Вътрешна македонска революционна организация няма да одобри решение, което се разминава с Рамковата декларация на Народно събрание от 2019 година, тъй като по думите му не може да се търгува с българския народен интерес .

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР