ВМРО-ДПМНЕ взима властта в Северна Македония. При 99% преброени бюлетини

...
ВМРО-ДПМНЕ взима властта в Северна Македония. При 99% преброени бюлетини
Коментари Харесай

При 99% обработени протоколи: Убедителна победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите „2 в 1“ в РСМ

ВМРО-ДПМНЕ взима властта в Северна Македония. При 99% преброени бюлетини те печелят и на парламентарните, и на президентските избори.

Така Северна Македония ще има президент жена за първи път. При 99% преброени бюлетини Гордана Сияновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, печели малко над 65% от гласовете. 

Досегашният президент Стево Пендаровски, повдигнат от Социалдмеократическия съюз, събира малко над 29% поддръжка.

 Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология Светът 5 мин. Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология  В Северна Македония гласоподават за парламент и президент: Каква е изборната интензивност? Светът 3 мин. В Северна Македония гласоподават за парламент и президент: Каква е изборната интензивност?  Изборите в Северна Македония: Кой печели? Светът 2 мин. Изборите в Северна Македония: Кой печели?  Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология Светът 5 мин. Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология  В Северна Македония гласоподават за парламент и президент: Каква е изборната интензивност? Светът 3 мин. В Северна Македония гласоподават за парламент и президент: Каква е изборната интензивност?  Изборите в Северна Македония: Кой печели? Светът 2 мин. Изборите в Северна Македония: Кой печели?

На първия тур Силяновска-Давкова събра съвсем два пъти повече гласове от Пендаровски при изборна интензивност от 50%.

ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори с 43,23% поддръжка на този стадий. С тези резултати опозиционната партия ще има 58 депутати. За държавно управление са нужни 61.

Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разграничена на шест изборни региона, всеки от тях излъчва по 20 депутати. За парламентарните избори са регистрирани 17 партии и обединения. Право на глас имат над 1,8 млн. жители на страната. 

Снимка: БГНЕС

Темите по време на предизборната акция край Вардар включваха спекулации от страна на македонските политици за това  какво ще се случи след изборите  – дали ще бъдат непокътнати идентичността, историята и езикът на Северна Мекдония. Такъв беше слоганът на най-голямата опозиционна партия в страната – ВМРО-ДПМНЕ, която даде обещание на гласоподавателите, че в случай че гласоподават за нея, ще се усещат като горди македонци.

Досегашните ръководещи от Социалдемократически съюз на Македония, които поддържат Стево Пендаровски, пък ясно обясняваха на своите гласоподаватели, че няма по какъв начин да се мине по пътя към Европа без вписването на българите в преамбюла на конституцията на РСМ и би трябвало да бъдат направени отстъпки.

Убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите „ 2 в 1 “ в Северна Македония означава коренна смяна на урпавлението на страната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР