Вместо за увеличение на заплатите на работниците в завода и

...
Вместо за увеличение на заплатите на работниците в завода и
Коментари Харесай

ВМЗ: С пари за повишение на заплатите и модернизация искат да пълнят дупки в бюджета

Вместо за нарастване на заплатите на служащите в завода и рационализация на производството, желаят да употребяват приходите на сдружението за запълване на дупки в бюджета. Това се споделя в писмо на Съвета на шефовете на ВМЗ.

От завода пишат, че тяхното управление в лицето на Държавната консолидационна компания (ДКК) заблуждават обществото във връзка с финансовото положение на " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД (ВМЗ).
 ДКК сезира прокуратурата за еднолично ръководство на
ДКК сезира прокуратурата за еднолично ръководство на " Китекс "

Новият съвет на шефовете на " Кинтекс " подхваща дейности

Становището на управлението на ВМЗ е в отговор на конференция в Министерството на стопанската система и промишлеността по-рано днешния ден . По време на конференцията " от ДКК настояват, че от ВМЗ отхвърлят да изплатят дял към държавния бюджет, което изрично не дава отговор на истината ", се споделя в писмото.

В удостоверение на своята теза те разгласяват и формалната преписка сред двете сдружения.

" За предходната година ВМЗ има облага от малко над 1 млн. лева, които сме в подготвеност да изплатим незабавно към държавния бюджет. Това не е направено, тъй като 2 месеца от ДКК не утвърждават финансовия ни доклад ", се споделя в писмо от ВМЗ-Сопот.
 Началникът на кабинета на Нинова оказвал напън на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?
Началникът на кабинета на Нинова оказвал напън на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Нинова се тормози от информация за оръжие за Украйна през медиатори в Полша, съгласно някогашния шеф на " Кинтекс "

Те коментират, че предходните управления на ВМЗ не са внасяли дължимия дял към бюджета от 2017 година на база решение на Министерския съвет. " Към момента. На тази база ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лева Факт е, че сега имаме голямо нарастване на подписаните контракти, като приходите за годината ни ще надвишават половин милиард лв. предложихме да стартираме да погасяваме това обвързване, само че откакто повишим заплащането на служащите и стартираме стратегия за модернизиране ", се споделя в тяхна позиция.

" На финала са договарянията ни със синдикатите за съществено увеличение на приходите и ваучерите за храна на служащите . Разработена е и стратегия за рационализация на сдружението за над 50 млн. лева Направено бе и експертно проучване за повишение на сигурността. Това бяха главните ни цели за 2022 година като дружно с тях, единствено за 3 месеца, изчистихме остарели отговорности на сдружението за над 30 млн. лева ", показват още от ВМЗ.
 Работниците във ВМЗ Сопот упорстват да си получат нарастването на заплатите
Работниците във ВМЗ Сопот упорстват да си получат нарастването на заплатите

Синдикатите още чакат среща с вицепремиера Корнелия Нинова

От отбранителната фабрика считат, че искане за неотложно погашение на 55 млн. лева за три месеца, които са насъбрани за интервал от 5 години от остарели управления , би отсрочило за неустановен период повдигането на заплатите на чиновниците.

От Съвета на шефовете още веднъж акцентират, че 2022 година най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а размерът на поръчките към завода може да бъде съпоставен само с интервала на военния спор в Сирия .

" Сега е моментът да се поощрят чиновниците на ВМЗ, които са минали през доста компликации през годините и работят непрекъснато, с цел да отговорим на големите поръчки към нас ", пишат от завода.

Те признават, че е нужна рационализация на производството на завода, с цел да са конкурентни и през XXI век. " В противоположен случай обричат ВМЗ ", безапелационни са от управлението на най-големия държавен оръжеен производител.

Припомняме, през предходната година водачът на АБВ и някогашен вътрешен министър от държавното управление на Тройната коалиция Румен Петков изрече опасения, че се готви с нови назначения в управлението и кадрови смени в сдружението. По късно през 2021 година в най-голямото дружество от военно-промишления ни комплекс поради спрени доставки на материали, спад в размера на работата и терзания на служащите, че няма да могат да си получат заплатите. По тази причина бе поискана оставката на ръководителя на Съвета на шефовете Иван Карабатаков.

Като длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Стефан Янев през август м. година актуалният министър председател за изваждане на ВМЗ от обсега на Държавната консолидационна компания и прекосяване на сдружението непосредствено към Министерството на стопанската система. Искания за това. След среща със синдикатите в оръжейницата Петков на членовете на борда на шефовете на предприятието и на шефа на ДКК,. Последва на четирима нови членове на управлението на ВМЗ.

В началото на тази година породиха клюки за съкращения в оръжейницата, който от управлението. Настоящият стопански министър и водач ба Българска социалистическа партия към ориста на предприятието и го посети на място. През февруари тя управлявалият го и по-рано Иван Стоенчев, като беше заменен и целият Управителен съвет на ДКК - с фрагменти на Българска социалистическа партия.

Сагата бе обновена на 3 юни 2022 година със на ВМЗ-Сопот от ДКК, стимулирана с финансовите резултати на сдружението. От предприятието пък в отговор. Същевременно синдикатите във ВМЗ упорстват служащите да получат нарастване на заплатите си, за този част е разгласен митинг в оръжейницата.

От ДКК пък оповестиха на конференция през днешния ден, че ще сезират прокуратурата за еднолично ръководство на " Кинтекс " от страна на остарялото управление. Сигналът е на база отчети и констатации от тях. Изпълнителният шеф на ДКК Смиляна Митова изясни, че има нов Съвет на шефовете на " Кинтекс ", който, стъпвайки в правата си, е подхванал дейности във връзка с положението на сдружението. Старото управлението на " Кинтекс " не било показало миналогодишния финансов доклад на сдружението, както и доклад за положението на компанията за първото тримесечие на тази година. Преди няколко дни обаче докладите на сдружението били признати от новото управление на " Кинтекс ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР