Вместо в помощ на потребителите, софтуерът стана средство за проследяване.

...
Вместо в помощ на потребителите, софтуерът стана средство за проследяване.
Коментари Харесай

Опитът на властите да ни следят с мобилно приложение пред провал

Вместо в помощ на потребителите, софтуерът стана средство за следене. Българското мобилно приложение “Virusafe” за противопоставяне на пандемията от Covid-19 у нас провокира слаб интерес. Въпреки че стана налично за евакуиране на телефони с Android преди повече от месец, досега е свалено не повече от 50 хиляди пъти. Със сигурност потребителите на Virusafe, които го употребяват на “Айфон”, са доста по-малко. “Сега” попита Министерството на здравеопазването какъв брой тъкмо души са се записали в приложението с персоналните си данни, само че оттова не дадоха отговор.
Позитивните отзивите от работата на приложението също не са преобладаващи. Напротив, с гласовете на 167 индивида приложението получава оценка 3,9 в AppStore. Оценката му от устройствата с Android е даже по ниска – 3,5 при дали своят вот 832 души. От здравното министерство не дадоха отговор дали са отчели успеваемостта на “Virusafe”. Например, какъв брой пъти е спомогнало да бъдат диагностицирани пациенти с COVID-19.

Първоначално приложението беше показано като инструмент в помощ на жителите за връзка с техния персонален доктор. „ Реализирали сме мобилна апликация за всеки един жител, ориентирана самодейно към жителите да осведомят за настоящото си здравно положение и в същото време страната да може да реагира при положение, че се налага”, разгласи министър председателят Бойко Борисов, анонсирайки Virusafe.

В същото време държавното управление стартира софтуерът в Съвета на Европейски Съюз по опазването на здравето поради функционалностите му, които разрешават следене на носителите на ковид. С приложението се сътвори централизирана онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и болни от COVID-19. До всеки жител в регистъра стои телефон за връзка, място на карантина или домашна изолираност, начална и последна дата на карантиниране, трите имена, пол, въззраст и ЕГН. Този указател се употребява от Министерство на вътрешните работи, Национален осигурителен институт, районните здравни инспекци, персоналните лекари и общините.
Приложенито “Virusafe” разрешава също използването на географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, умрелите и оздравелите. Българската страна счита, че всичко това може да бъде наложено като общ стандарт за мобилно приложение за следене на носителите на ковид и за предупреждаване на останалите жители.
На Европейския съвет на 23 април формалната позиция на България гласеше: “С отслабването на карантинните ограничения все по-важни ще стават наблюдението и следенето на контактите. Преценяваме като доста потребно за тази цел потреблението на взаимно приложение за мобилни устройства, което ще разреши потреблението на събраните данни за разнообразни разбори, свързани с пандемията и ограниченията за справяне с нея. Информираме за създаденото и пуснато у нас мобилно приложение ViruSafe и сме подготвени да споделим гратис изходния му код със заинтригуваните страни членки, институции и други партньори”.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР