Вместо очаквано търговско споразумение между САЩ и Китай, последните седмици

...
Вместо очаквано търговско споразумение между САЩ и Китай, последните седмици
Коментари Харесай

Загубата на Huawei като клиент ще струва $11 милиарда на американските компании

Вместо предстоящо комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Китай, последните седмици донесоха нови мита и задълбочаване на спора сред двете най-големи стопански системи в света. Една от явните " жертви " на опълчването сред тях още веднъж се оказа един от най-големите производители на смарт телефони и мрежово съоръжение в света - Huawei.

В края на предходната седмица администрацията на американския държавен глава излезе със заповед локалните софтуерни компании да не дават хардуер и програмен продукт на китайския колос без особено позволение за това.

Лидерите в промишлеността побързаха да се съобразят с това и при започване на новата седмица стана ясно, че Гугъл, както и няколко разнообразни производители на чипове и други съставни елементи, замразяват продажбите за Huawei.

Конкретно в тази ситуация с Гугъл стана ясно, че има риск бъдещите нови модели телефони на китайската компания да не могат да работят с операционната система Android. Все отново Huawei ще може да употребява програмен продукт на американската компания с отворен код, прочут като Android Open Source Project.

" В момента изпълняваме заповедта и преглеждаме последствията от нея. За потребителите на нашите услуги, Гугъл Play и функционалностите за сигурност от Гугъл Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства ", показаха от Гугъл по случая.

Отговорът на Huawei

От китайския производител излязоха с публично мнение във връзка с партньорството им с Гугъл. В него се показва, че компанията има " принос за развиването на Android по целия свят ".

" В ролята си на един от основните световни сътрудници на Android, ние работим в тясно съдействие с open-sourceплатформата, разработвайки екосистема в изгода както на потребителите, по този начин и на цялата промишленост. Huawei ще продължава да дава на потребителите си последните актуализации във връзка с софтуерната сигурност, по този начин и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите към този момент на пазара Huawei и Honor артикули. В това число смарт телефони и таблети, които към този момент са закупени от крайните консуматори, само че и такива, които са към момента в наличност на пазарите в международен мащаб ", се показва в мнението.

Загубата на Huawei като сътрудник ще коства на фирмите $11 милиарда

Ограниченията за работа с Huawei ще има сериозен отрицателен резултат освен върху китайския производител, само че и върху американските му сътрудници, предизвестяват специалисти.

Най-големият снабдител на телекомуникационно съоръжение в света разчита значително на американски компании за доставките на основни съставни елементи, пишат в собствен разбор от CNN Business.

Китайският колос е закупил такива за 70 милиарда $ от 13 000 снабдители през предходната година. От тях към 11 милиарда $ са импортирани от Щатите, като измежду сътрудниците на Huawei са Qualcomm, Broadcom, както още Microsoft и Android.

" Поставянето на китайската компания в черния лист слага под риск, както самата нея, по този начин и мрежата ѝ от клиенти по целия свят ", показват в свое мнение специалистите от Eurasia Group.

" Клиентите на Huawei, да вземем за пример, няма да могат да получават обновленията на операционната система Android на своите устройства, тъй като от производителя към момента не са подготвени със своя опция ", допълват те.

Решението на Белия дом също по този начин ще засегне световни вериги за доставки, защото задгранични компании също няма да могат да препродават на Huawei артикули, в които има създадени в Съединени американски щати елементи. Това изяснява Лорънс Уорд, който е сътрудник в интернационалната правна компания Dorsey & Whitney. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР