Вместо няколко работни дни - 10 секунди. Толкова ще бъде

...
Вместо няколко работни дни - 10 секунди. Толкова ще бъде
Коментари Харесай

ЕП ще гласува регламент за незабавните плащания в евро

Вместо няколко работни дни - 10 секунди. Толкова ще бъде времето, належащо за приемане на прехвърляния в евро съгласно новите правила за незабавните заплащания, които се чака да бъдат гласувани дефинитивно от Европейския парламент по-късно през днешния ден. 

" Имаме опция да създадем нещо, от което физическите и юридически лица имат голяма потребност - да могат да вършат бързи парични преводи, в границите на 10 секунди, когато и да е на денонощието, в това число отвън нормалните работни часове, освен в границите на една и съща страна, само че и до други членки на Европейски Съюз. Сегашната ни система на платежни нареждания се основава на система от 80-те години, с регламента за незабавните заплащания най-сетне влизаме в 21 век ", акцентира докладчикът Михел Хугевеен (Европейски консерватори и реформисти - ЕКР) по време на дебатите в Европейския парламент в понеделник.

Новите правила, по които Екологичен потенциал и Съветът на Европейски Съюз реализираха авансово съглашение през ноември, ще задължат доставчиците на финансови услуги да обезпечат за клиентите си опция за незабавни прехвърляния, при такси, не по-високи от тези за нормални преводи, а лимитът за прехвърляните суми е подложен на 100 000 евро. 

В момента обособени европейски страни, в това число България, имат системи за незабавни преводи, само че подобен механизъм липсва на общностно ниво. Едва 11 % от паричните преводи в Европейски Съюз са незабавни, уточни в края на предходната година Карлос Куерпо, министър на стопанската система, търговията и фирмите на Испания. 

Въвеждането на общоевропейска система за незабавни заплащания би трябвало да позволи и проблем, с който доста европейци се сблъскват на всекидневно равнище - блокирането на средства, " плаващи " в преноса на платежната система. 

" Имам разбъркан брак и доста постоянно ми се постанова да адресирам и получавам пари сред България и Нидерландия. Когато би трябвало да изпратя пари по нидерландската сметка на брачна половинка ми, би трябвало да се чака два дни. Средствата излизат от моята сметка, само че няколко дни не се получават и това е доста досадно, изключително когато тези пари са нужни за нещо ", описа за Българска телеграфна агенция българката Ина Бустен. 

По оценки на Европейската комисия към 187 милиарда евро сега биват блокирани във финансовата система всеки ден, недостъпни за консумиране или вложения.

Чрез подсигуряването на незабавни преводи също така потребителите ще могат да избегнат санкции за забавени заплащания, което важи и за предприятията, в това число продавачите на дребно в интернет. Неправителствените организации ще могат по-бързо да получават дарения, което ще им разреши да реагират по-бързо в условия на рецесия. Това важи и за обществения бранш, изключително за данъчните доходи. Незабавните заплащания ще ни разрешат да стигнем темпото на значими пазари като Бразилия, Индия и Англия, акцентира в дебата Марейд Макгинес, еврокомисар по финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР