Вместо допълнителните вагони по празниците, които обикновено БДЖ пуска, сега

...
Вместо допълнителните вагони по празниците, които обикновено БДЖ пуска, сега
Коментари Харесай

Вместо допълнителни вагони, БДЖ реши да ограничи пътниците по празниците

Вместо спомагателните вагони по празниците, които нормално БДЖ пуска, в този момент от железниците вкарват " празнични " ограничавания за билетите, с цел да се оправят с казуса с претъпканите влакове през празничните дни. Пътуването с трен тогава ще става единствено против авансово непокътнато място. Това разгласи пред bTV Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на " Холдинг БДЖ ", в отговор на недоволствата на пасажери от претъпкани вагони по Великден. Те са претърпели кошмарно пътешестване, като са прекарали часове наред прави в коридорите на вагоните.
Така, срещу всякаква икономическа логичност, монополистът при пътническите жп транспорти у нас вместо да реагира на нарасналото търсене с по-голям брой вагони, на процедура лимитира достъпа на евентуалните си клиенти.
" В момента не разполагаме с задоволително вагони, които да прибавяме към композициите по време на всички празници. Добавяме това, което е допустимо ", съобщи Владимиров и се оплака, че доста пасажери изненадващо идвали в последния миг на гарите.
Ограниченията за пътешестване с трен по празниците БДЖ ще вкара единствено за най-натоварените посоки, стана ясно от обясненията на Владимиров. От общо 550 влака, препълване с пасажери имало в 17 влака, като най-тежко ставало ситуацията в 10 от тях. Все още БДЖ не е оповестило кои са влаковете, на които наложително по празници ще се пътува единствено с билет със седящо място, макар че новите правила влизат в действие до дни - от 23 април. За първи път те ще бъдат приложени към Гергьовден, когато се струпват три почивни дни, написа в. Сега .
На питане на в. " Сега " от БДЖ въпреки всичко прецизираха, че по статистика влаковете с най-вече пасажери се движат по направленията София-Горна Оряховица-Варна, София-Горна Оряховица-Русе и Пловдив-Русе. От отговора на железниците излиза наяве, че новите правила ще важат единствено за бързите влакове.
Новината за " празничните " ограничавания за билетите разтревожи хората, които се качват от междинни гари и в множеството случаи не могат да се употребяват от услугата " непокътнато място ". По този мотив от БДЖ прецизираха: " Във всеки бърз трен транспортните бригади разполагат с избран брой непокътнати места за настаняване на пасажери от гари, на които не се реализира продажба на непокътнати места. Необходимо е да се има поради, че не всички пасажери пътуват по целия маршрут на придвижване на влака и от време на време се освобождават места по време на пътешестване. "
Постоянно щяло да се следи и да се подава информация за влаковете, в които местата към този момент са изчерпани. За това хората щели да научават от билетните каси, по високоговорителната уредба на гарите и посредством средствата за всеобщо известяван. Ръководството на БДЖ въпреки всичко ще разреши правостоящи по най-натоварените посоки - до 20 души във вагоните с купета и до 10 души в тези без купета.
" Още един метод пасажерите да бъдат изгонени от железниците и пренасочени към различен тип транспорт ", разяснява пред в. " Сега " Веселин Кирев от Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз ". От гражданското съдружие са недоволни, че управлението на БДЖ се е фокусирало само по какъв начин да понижи загубата на предприятието. " Все едно БДЖ е банка, а не транспортно дружество. Ако спрат всички влакове, тогава сигурно ще излязат на облага. Това ли желаят да се случи? ", пита се Кирев. Според него новите ограничения няма да спрат хората, в случай че са решили да пътуват с трен. Вероятно пасажерите ще се качват без билети и ще заплащат по-високата цена при кондуктора, позволява той.
" Ако хората по-рано плануват и си закупят билети и възнамеряват пътуването, най-вероятно ще им бъде много по-комфортно ", посъветва през вчерашния ден шефът на БДЖ. Владимиров обаче не възнамерява в скоро време да даде на потребителите система за електронно закупуване на билети за пътешестване от всяка една спирка в страната. Тя към момента се внедрявала. Така пасажерите са принудени да вървят на място, с цел да си купят авансово билет от гаровото гише.
Липсата на такава система е причина БДЖ да не може да планува за кои влакове има повече пасажери и дали се постановат спомагателни вагони. Няма изследвания на пътникопотока, няма съответно броене на пасажерите, всичко се прави на парче, споделят от Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз. И показват, че в железниците работят със " междинна населеност " на влака от началната до крайната гара, вместо да броят какъв брой хора се качват на всяка спирка и какъв брой слизат. " Така се получава изкривена визия, тъй като може да се окаже, че във влака са пътували над 50 души, а по тяхната " междинна населеност " са под 20 ", споделя Кирев.
Без да се ангажира с твърди периоди, Владимиров изясни, че дълготрайната мярка за възстановяване на жп превоза е закупуване на нови, съвременни мотриси с съдържимост до 250-350 пасажери при дългите дистанции. Липсата на средства била причина това да бъде направено досега. В новите вагони се предвиждали всички улеснения за актуалния клиент - резервационна система, отопление, климатици, интернет. Инвестицията ще е 420 млн. лева за първия стадий и още 450 млн. за втория.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР