Вместо да се справят с дълбоко вкоренените социално-икономически неравенства, за

...
Вместо да се справят с дълбоко вкоренените социално-икономически неравенства, за
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: България посяга на плурализма в медиите

Вместо да се оправят с надълбоко вкоренените социално-икономически неравенства, с цел да обезпечат заслужено възобновяване от пандемията от Ковид-19, през 2021 година страните в Европа започнаха продължителна офанзива против отбраната на правата на индивида, взимайки на прицел мирни стачкуващи, публицисти, правозащитници, правосъдни органи и организации на гражданското общество в опит да заглушат инакомислието, споделя правозащитната организация " Амнести Интернешънъл "   във връзка публикуването на годишния си отчет за положението на правата на индивида по света. България е посочена като една от страните, посегнали на независимостта и плурализма на публични медии.

Докладът,  озаглавен " 2021/22 година: Състоянието на правата на индивида в света ", в детайли разказва по какъв начин през двете години на пандемията Европа се е сблъскала с напредък на авторитаризма, който продължава към момента и който от време на време е оправдаван със отбраната на популацията от Ковид-19.

" Катастрофалните последствия за правата на индивида, произлизащи от нахлуването на Русия в Украйна, не би трябвало да засенчват по-общите трендове, които през последната година трансформират Европа по един объркващ метод. Неуспехът на европейските страни да се оправят с надълбоко вкоренените неравенства, изострени от въздействието на пандемията, се прибавя към отстъплението от правата на индивида, ставащо постоянно под прикритието на драконовски ограничения против разпространяването на Ковид-19 ", споделя Мари Струтерс, директорка на " Амнести " за Европа и Централна Азия.

Организацията показва, че държавните управления в Полша, Грузия, Киргизстан и Турция са траяли да подкопават независимостта на правосъдната власт, като по този метод бива отслабван значим механизъм за надзор на изпълнителната власт. 

В отчета се показва още, че в Русия, Беларус и редица други страни управляващите са наложили разнообразни ограничавания на свободата на изложение и свободата на медиите. Журналисти от Босна и Херцеговина и Хърватия станаха обект на стотици искове за клюка, неведнъж подавани от политици.   България, Чехия и Словения посегнаха на независимостта и плурализма на публични медии. Турция продължава да бъде една от страните в света с най-вече публицисти в пандиза, декларира правозащитната организация.

" Амнести " отбелязва и внезапния контрастност сред положителното посрещане в множеството европейски страни на украинците, което се следи през днешния ден, и цялостната наклонност в европейската политика в региона на миграцията и даването на леговище през 2021 година, през която година се наблюдаваше продължаващо подсилване на доста граници, изтласкване на мигранти, необятно публикувано приемане на случаи на гибел и изтезание на границите като възпиращ фактор за противозаконната миграция, както продължаващото и в този момент размиване на разпоредбите за протекция на бежанците.

Организацията установи и растеж на расизма, ориентиран против чернокожи, мюсюлмани, роми и евреи. Престъпленията от ненавист против евреи се усилиха в Австрия, Германия, Италия и Обединеното кралство, отбелязва " Амнести Интернешънъл ". Констатира се оттегляне във връзка с отбраната на правата на дамите в Европа.

В разгара на пандемията от Ковид-19 страните членки на Европейски Съюз и Обединеното кралство се запасиха с повече дози ваксина от нужното, като в същото време си затваряха очите, до момента в който фармацевтичните колоси поставяха облагите над хората, отказвайки да споделят технологиите си, с цел да разрешат по-широкото разпространяване на имунизациите, добавя още организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР