Вместо да даде отговор що за назначения в горския сектор

...
Вместо да даде отговор що за назначения в горския сектор
Коментари Харесай

БСП отвърна на депутат от ПП за горите - дори премиерът ви не ви подкрепя

Вместо да даде отговор що за назначения в горския бранш прави - на партийни функционери или на специалисти и с каква цел, Българска социалистическа партия мина в контранастъпление, обвинявайки депутата от " Продължаваме промяната " и някогашен шеф на Изпълнителната организация по горите (ИАГ) Александър Дунчев в персонални властови упоритости, във връзки с горската мафия, прати го " да посети доктор и да се успокои " и назначи инспекция в ИАГ в неговия мандат. Всичко това направиха поредно вицепремиерката и стопански министър Корнелия Нинова, ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски и министърът на земеделието Иван Иванов (БСП) - координирано и обществено. Като изказванията им бяха предшествани от няколко совалки сред ръководещата коалиция през днешния ден, в това число в Народното събрание.

Пита се в задачата - самичък ли е Дунчев, или министър председателят и парламентарната му група стоят зад него? Ето за какво:

Напрежението ескалира през днешния ден, само че тлее от дълго време. Обещаната в съдружното съглашение промяна, с която ИАГ от шапката на Министерство на земеделието би трябвало да мине под тази на Министерския съвет (МС), буксува - поради нежеланието на Българска социалистическа партия да сдаде горите както от " Продължаваме промяната " (ПП) си представяха, че това би трябвало да се случи. Това, несъмнено, не е обществено, само че е реалност - обещаният законопроект към момента не е видял бял свят и циркулира с бележки, забележки и корекции сред земеделското министерство, Министерски съвет и Народното събрание, като всеки упорства на своето.

Междувременно обаче за няколкото месеца ръководство на левицата в земеделието в горските предприятия текат кадрови рокади. Заменят се едни хора с други, като първите се освобождават с неразбираеми претекстове. Така Дунчев, чиято професионална биография е обвързвана с гората и с нейното запазване - и в администрацията, и в неправителствения бранш, стартира да задава въпроси, в това число по реда на парламентарния надзор към Иван Иванов и не получава приемливи отговори.

И стигаме досега, в който някогашният шеф на организацията по горите упрекна Българска социалистическа партия в назначението на партийни функционери на местата на лесовъди и потвърдени специалисти за преодоляване на бранша - за който обществена загадка е, че освен е рентабилен, само че е и " електорално богат ".

Разбира се, появиха се медийни изявления за това, в това число в, довели до вчерашното присъединяване на Дунчев в ефира на бТВ, когато той описа прочувствено, към този момент в народен тв ефир, за разнообразни схеми за " усвояването " на дървесината, за странните кадрови решения и дефинира министъра Иван Иванов и един от заместниците му - Атанас Добрев, като " задкулисие ". Вторият е неизменим кадър министерството - и при Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, и при ГЕРБ. Дунчев описа и за напън от Добрев до момента в който е бил отпред на организацията и прикани: " Да отстраняваме опцията Българска социалистическа партия да употребява гората да се готви за партийни избори ".

" Колегите в Политическа партия към този момент схващат, че с цел да имаме функционираща коалиция, би трябвало да сложим тези обстоятелства на масата. В изискванията на война няма кой да си разреши да разтури обединението и да се врътне, тъй като в никакъв случай повече няма да влезе в Народното събрание ", съобщи още депутатът от ръководещата групировка.

След това тв присъединяване парламентарният ден през днешния ден стартира с медийни безредици има ли трус в обединението, като публицистите събираха мнения от представители на съставляващите я обединения. Не, напрежение нямало, обединението била постоянна - обявиха и Свиленски, и Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ), и Станислав Балабанов ( " ИТН " ). Само Мирчев съобщи, че " би трябвало да бъде тествано доколко това, което споделя господин Дунчев, е правилно ".

Не пред камерите обаче през днешния ден в Народно събрание се водеха диалози сред съдружните сътрудници, на които Дунчев е бил атакуван от депутатите на Корнелия Нинова за обществените си изяви, научи Клуб Z.

С това обаче от левицата не изчерпаха тематиката. По-късно денем Нинова бе във Варна, където в отговор на журналистически въпрос, разгласи:

" Първо, приказвах с премиера Кирил Петков. Попитах го дали това е позиция на Политическа партия и негова и получих отговор " не ".

Второ, коства ми се, че това е доста персонално зает човек - господин Дунчев, защото той беше претендент за министър на земеделието при договарянията и това не се случи. Допускам, че е наскърбен от това и че просто показва персонална позиция малко по... по-остро и по-агресивно.

И третото, това е съществено, ще го проверим - може ли зад тази офанзива да стоят всички тези компании, които ощетихме, въвеждайки това държавнитегорски стопанства сами да секат и да продават на популацията на ниски цени на придобиване (дърва за огрев). Знаете, че по този метод беше отстранена горската мафия, която влизаше и сече безсистемно (...). Допускам, че нарушени ползи може да стоят също зад такава офанзива. Но като общо в обединението нямаме напрежение, на мен ми е задоволителна думата на премиера. "

Свиленски пък се появи по здрач в ефира на бТВ. За да повтори същото - че мнението на Дунчев било персонално, че не било подкрепено от премиера, че той персонално беседват с ръководителя на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров, който бил изумен от изказването на Дунчев (т.е. групата на Политическа партия не стои зад него).

После жлъчно разгласи, че очевидно здравната рецесия и войната " се отразяват недобре на положението на някои сътрудници ". И разгласи, че Дунчев бил в спор на интреси, тъй като е бил началник на Неправителствени организации и в това време ръководел ИАГ по време на двете служебни държавни управления на Румен Радев.

Телевизионният рейд продължи и със самия Иван Иванов - по Българска национална телевизия.

" Може би би трябвало да посети доктор с цел да се успокои " - учтив бе и министърът по адрес на Дунчев.

И също като Нинова разгласи, че имал персонални упоритости да оглави отново ИАГ и по тази причина атакувал Българска социалистическа партия. Иванов също упрекна Дунчев, че " желае да постави динена кора в обединението ", тъй като през днешния ден лидерката Нинова " ясно сподели, че това не е позиция на Политическа партия а на персонални визии на Дунчев ".

В бранша имало раздвижване откогато бил министър, гонела се дървената мафия, твърди още Иванов (чиято професионална биография няма общо със земеделие или гори, б.а.). Изброи и направени десетки хиляди инспекции. И на финала уточни, че е назначил самичък одит на организацията - за времето, в което бе ръководена от Дунчев.

Самият Дунчев съобщи пред Клуб Z още преди два дни, че ясно е оповестил и пред Политическа партия, и пред левицата, че не желае да заема пост министър или шеф на организацията - в каквито властови упоритости беше през днешния ден упрекнат. А по въпроса за НПО-то, става въпрос за асоциацията на парковете в България, която е напуснал преди години, уточни още.

Клуб Z насочи въпрос към екипа на Кирил Петков: поддържат ли и той, и " Продължаваме промяната " депутата си и съгласни ли са с изказванията, че зад " офанзивата " стоят нарушени ползи на дървената мафия, която, очевидно от изявленията на представителите на Българска социалистическа партия, Александър Дунчев съгласно тях поддържа. Оттам дадоха обещание отговор, който ще публикуваме, откакто получим.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР