ВМА споделиха трогателна история за чудо в своята Facebook страница.Истинско

...
ВМА споделиха трогателна история за чудо в своята Facebook страница.Истинско
Коментари Харесай

Не знаех дали на следващия ден ще се събудя или не: Трогателните думи на пациент, получил шанс за нов живот

ВМА споделиха трогателна история за знамение в своята Фейсбук страница.

" Истинско знамение се случи часове преди да умра! Бог ме избави с нов черен дроб. "  С тези думи стартира своя прочувствен роман Румен Стойнев от Перник, който през юли 2017 година получава късмет за втори живот, написа.

Преди 6 години по време на медицински обзор пенсионерът схваща най-лошата новината, че страда от цироза на черния дроб. Надеждата, че има метод да се оправи, го кара да се изправи на крайници и да търси метод да оживее в името на фамилията си.

" Това беше най-тежкият интервал от моя живот. Не знаех дали на идващия ден ще се събудя или не. Изключително тежка мъка. Поради тази причина се затворих у дома и бях сърдит на света " , с насълзени очи си спомня Румен. По думите му лекарите не му давали късмет за живот, защото не се намирал донор.



" По това време по-малката ми щерка беше бременна в осмия месец. Без да ми каже, отиде при лекарите във Военномедицинска академия в София, с цел да ги пита какъв брой живот ми остава. Медиците й оповестиха, че ми остават едвам няколко седмици. Така детето ми реши да роди със секцио прибързано, с цел да мога да видя за пръв и финален път внучето си " , споделя Стойнев.

Семейството му е съкрушено, а щерка му взима най-важното решение в живота си в името на Румен, а точно да роди с месец по-рано. И тъкмо когато перничанинът отива да се сбогува с най-скъпите си, часове преди черният му дроб да откаже, телефонът му звъни.

" Един телефонен диалог ме делеше от живота. Лекарите ми оповестиха новината, че са намерили донор, и ме извикаха незабавно в болничното заведение за трансплантация на черен дроб ", споделя разчувстваният мъж.

За благополучие, интервенцията във ВМА минава сполучливо под управлението на професор Никола Владов и екипа му. Румен отваря очи и е по-щастлив от всеки път. На вратата го чакат най-близките му, в това число и внучето му, на което се радва към този момент 6 години.

" Напук на това, че трябваше да се сбогувам с всички близки, в този момент им се веселя всеки ден и съм признателен за това " , споделя пенсионерът. По думите му незабавно след трансплантацията усеща, че Бог го е избавил.

" Истината е, че преди този момент аз не бях набожен. Не се гордея и с някои от постъпките си от преди. Но откакто получих втори късмет за живот, станах доста по-добър. Освен това се апелирам два пъти дневно - заран и вечер " , заключи пред вестника Румен.

На 16 октомври ВМА означи Европейския ден на донорството и трансплантацията. По този мотив имената на 10 души, изпаднали в мозъчна гибел и дали късмет за живот на други хора у нас, станаха част от " Дървото на живота ".

От началото на годината в лечебното заведение са осъществени 17 донорски обстановки, като последната е направена на 6 октомври, откакто околните на 63-годишна жена, изпаднала в мозъчна гибел в кюстендилската болница, вземат решение да дарят органите ѝ. Черният дроб е трансплантиран на 54-годишен мъж.

У нас 849 българи са в листата на чакащите за органи. А донорските обстановки за 2023 година са едвам 17, като избавени са 42 души. Първата чернодробна трансплантация в България е осъществена през 2004 година на седеммесечното момиченце Памела.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР