Влязла в сила от началото на октомври наредба на екоминистерството,

...
Влязла в сила от началото на октомври наредба на екоминистерството,
Коментари Харесай

Проформа стандарт и контрол за дървата за огрев

Влязла в действие от началото на октомври разпоредба на екоминистерството, съгласно която дървата за огрев би трябвало да имат най-много 30% мокрота и да не са боядисвани или лакирани, няма да докара до възстановяване качеството на въздуха в градовете с наднормено запрашаване и мъчно може да се управлява спазването ѝ, а наказания за нарушителите не са планувани.

Това се споделя в сериозна позиция на екологичното съдружие " За Земята ", съгласно която фундаментален проблем на предприеманите от ековедомството ограничения е неналичието на стандарт за дървесината, наложителен за производителите и/или търговците на дървесина за огрев по сходство на този за въглищата. Вместо това са " въведени лобистки разводнени условия като цялата отговорност за обезпечаване на качеството е трансферирана върху жителите ", показва се в мнението на екоорганизацията.

Според нея във верига на произвеждане, търговия и приложимост на продукта, потребителите няма по какъв начин да подсигуряват дали купените от тях дърва дават отговор на условията.

Друг проблем е, че би трябвало да се управляват десетки хиляди консуматори, вместо няколкостотин производителя и търговеца, показва се в писмото. " Контролът за съблюдаване на условията в действителност ще е неосъществим, защото управляващите нямат право да влизат в домовете, с цел да потвърдят изгарянето дървесина, която не дава отговор на условията. Освен това контролните органи не са ясно избрани и не са написани функционалностите им ", настояват от сдружението.

" Всички знаем какво се случва, когато има опция да се трансферира горещия картоф сред институциите. Обикновено – нищо ", разясняват още от " За Земята ". Друг значителен минус съгласно тях е, че нито Наредбата, нито Закон за непорочност на атмосферния въздух плануват наказания за нарушителите.

Ивайло Попов от " За Земята " разяснява какво може да се случи на процедура: " Някой си купува свободно влажни дърва или остаряла боядисана дограма, тъй като никой не управлява продавача. Прибира се, гори ги в печката, с което замърсява и дома си, и целия квартал. Идва някой от общината или Регионална инспекция за опазване на околната среда на инспекция и вижда влажните дърва или дограмата в двора. Но притежателят твърди, че не гори от тях, а инспекторите нямат право да влязат в дома му и да извършат инспекция, с цел да открият нарушаването. Макар че няма по какъв начин, само че даже и да го потвърдят, не могат да наложат наказания. Как да чакаме нещо да се промени с тази Наредба тогава?! "

Екоорганизацията напомня думите на екоминистъра Нено Димов, който разгласи, че " с цел да имаме по-чист въздух е нужен политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни ограничения и съответни резултати могат да бъдат реализирани единствено със взаимни дейности на всички институции на национално и локално равнище ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР