Влошената ситуация със сигурността в Афганистан през последните 4 години

...
Влошената ситуация със сигурността в Афганистан през последните 4 години
Коментари Харесай

Доклад на ООН: За 4 години има над 14 000 случая на сериозни нарушения срещу децата в Афганистан

Влошената обстановка със сигурността в Афганистан през последните 4 години е довела до над 14 000 случая на "сериозни нарушавания " против децата, се установи в отчет на Организация на обединените нации, съобщи Асошиейтед прес.

В тези данни попадат 3500 убити и над 9000 ранени деца. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че е надълбоко смутен от мащабите и сериозността на нарушаванията против деца в Афганистан. Той сподели, че е смутен от забележителното нарастване на детските смъртни случаи, дължащи се на въздушни набези, осъществени от държавните и проправителствените сили.

При такива военни интервенции е имало 1049 детски жертви за последните четири години.

Гутериш съобщи, че въоръжени групи са виновни за 43 % от жертвите при децата. Сред тези групи преди всичко са талибаните, само че в последните години нараства и отговорността на "Ислямска страна ". Правителствените и проправителствените сили са виновни за 30 % от жертвите при децата.

През последните четири години е имало и 467 офанзиви против учебни заведения и учебен личен състав, както и 247 доказани случая на рекрутиране на деца от въоръжени групи, макар че действителната численост евентуално е доста по-висока.

Гутериш сподели, че не се подават задоволително сигнали за изнасилвания и други полови похищения на деца в Афганистан поради преобладаващите обществени правила, страха от наказване и безнаказаността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР