Влошена е епизоотичната обстановка в страната, има опасност от втора

...
Влошена е епизоотичната обстановка в страната, има опасност от втора
Коментари Харесай

Експерт: Има опасност от втора вълна на африканска чума у нас

Влошена е епизоотичната конюнктура в страната, има заплаха от втора вълна на болестта Африканска чума по свинете, в случай че не се съблюдават ограниченията за биосигурност. Това за Агенция „ Фокус “ проф. доктор Георги Георгиев шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
От началото на годината в страната има пет нови огнища на болестта, краткотрайно е неразрешено придвижването на прасета от и към животновъдни обекти и кланици. Проф. Георгиев означи, че епизоотичното изследване за определяне на източника на зараза в свинефермата в село Никола Козлево продължава, като следва проучване и на фермата майка в Брестак, Варненско, с цел да се разбере коя от двете е първоизточник на заболяването. Резултатите досега демонстрират, че в обекта в Никола Козлево не са взети нужните ограничения за биосигурност за недопускане навлизане на заболяването. Вероятно вирусът е проникнал в комплекса преди 2 януари, когато болестта към този момент е било диагностицирано, сподели още той.
„ Всички ферми имат някакво отпадане на животни с към 0,35% смъртност, която се е покачила към този момент над 1% и се покачва след 15 декември. На 1 януари има 27 умрели свине, а на 2 януари, когато е подаден сигналът за взимане на проби, те са 37. Вече има мозаечно разпространяване на заболяването в халетата, което значи, че към този момент има епизоотичен ход на заболяването “, изясни проф. Георгиев.
Двойно се е нараснал броят на отстреляните диви прасета, диагностицирани със болестта Африканска чума по свинете, добави проф. Георги Георгиев. Епизоотично изследване ще бъде направено и във връзка с другите огнища в страната, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР