Влошава се оценката на българите за икономическата ситуация в страната.

...
Влошава се оценката на българите за икономическата ситуация в страната.
Коментари Харесай

Влошава се мнението на българите за общата икономическа ситуация у нас

Влошава се оценката на българите за икономическата обстановка в страната. През януари 2020 година общият индикатор на доверие на потребителите понижава с 0.5 пункта спрямо октомври 2019 година, което се дължи напълно на намаленото доверие измежду градското население, оповестява Националния статистически институт.

Мненията за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идната една година, са леко влошени по отношение на предходното наблюдаване.

По-неблагоприятни спрямо октомври 2019 година са и оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца (балансовият индикатор се повишава с 5.3 пункта). Инфлационните упования се резервират и за идващите дванадесет месеца.

Според потребителите, живеещи в селата, финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца се усъвършенства с 5.1 пункта, до момента в който при популацията в градовете анкетата регистрира понижение от 2.1 пункта. Същата наклонност се следи и във връзка с упованията за идващите дванадесет месеца по отношение на финансовото положение на семействата както в селата, по този начин и в градовете.

По отношение на безработицата в страната потребителите показват малко по-позитивни прогнози по отношение на октомври 2019 година (понижение с 2 пункта).

През януари по-голямата част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване, макар че техният условен дял леко понижава спрямо три месеца по-рано. Последната анкета обаче записва малко по-позитивна настройка в желанията на селското население във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост и за „ покупка на кола “ през идващите дванадесет месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР