Вложенията на Китай в държавния дълг на САЩ паднаха под

...
Вложенията на Китай в държавния дълг на САЩ паднаха под
Коментари Харесай

Рисков актив: Китай продава държавния дълг на САЩ

Вложенията на Китай в държавния дълг на Съединени американски щати паднаха под трилион $ за първи път от 12 години. Мащабните антируски наказания подкопаха доверието в главната аварийна валута. Не прибавя оптимизъм и инфлацията, която е рекордна от 40 години насам. В същото време освен Пекин внезапно загуби интерес към щатските държавни скъпи бумаги - други централни банки също се отървават от тях.

По-малко от трилион

Според Министерството на финансите на Съединени американски щати през май китайският портфейл от вложения в държавния дълг на Съединени американски щати възлиза на 980,8 милиарда $, което е с 23 по-малко от предходния месец и съвсем 100 от предходната година. Тоест психическата граница от един трилион към този момент е зад тила ни.

От няколко години Пекин понижава вложенията в американски държавни скъпи бумаги. Спусъкът беше комерсиалната война, отприщена от Вашингтон, а по-късно и софтуерната. От връх от 1,32 трилиона през ноември 2014 година вложенията са намалели с повече от 200 милиарда. И към юни 2019 година водачеството измежду задграничните притежатели на държавния дълг на Съединени американски щати мина към Япония.

Любопитно е, че при Токио тази цифра е също на двегодишно дъно - 1,212 трилиона.

Подкопано доверие

Замразяването на интернационалните запаси на Русия в размер на към 300 милиарда $ даде резултат.

Възможно присвояване на активи накара втората стопанска система в света да се замисли. Китайците се притесняват, че при положение на районен боен спор или друга рецесия, американците ще създадат същото с тях. На незабавна среща през май финансовите управляващи разискаха по какъв начин да защитят спестяванията на повече от 3 трилиона $.

Препоръките се свеждаха до нуждата от диверсификация на деноминираните в долари активи, ускорение на интернационалното признание на китайската валута, увеличение на потреблението на цифровия юан при трансгранични заплащания и като цяло заличаване на финансовата надмощие на Съединени американски щати по всевъзможен вероятен метод.

През последните 20 години делът на американската валута в националните запаси на Пекин към този момент е намалял с една четвърт - до 56 %, до момента в който златото се е утроило - до съвсем 2000 тона.

Икономисти считат, че Вашингтон няма да посегне на китайските запаси. Това би предизвикало големи вреди на интернационалните индустриални и търговски вериги: КНР има големи доларови активи и тесни стопански връзки със Съединените щати. Но Пекин ще продължи да тегли средства от американските държавни скъпи бумаги.

Трилионът, държан от Китай в държавни облигации на Съединени американски щати, последователно се „ разтваря “. Китайците интензивно разнообразяват капиталовия си портфейл. По-специално те основават валутен запас в юани, с цел да се конкурират с $ и да поддържат други стопански системи, изправени пред неустойчивост.

Неубоздана инфлация

Затягането на паричната политика на Федералния запас, дружно с необузданата инфлация, също вреди на американския дългов пазар. Когато лихвите се покачват, доходността на облигациите пада и вложителите, които ги продават до падежа, губят пари. Няма смисъл да купувате скъпи бумаги с рентабилност от три % с ускорение на инфлацията на $ до девет.

През май Федералният запас увеличи референтните си лихвени проценти с 50 пункта, а през юни с още 75 пункта в опит да ограничи рекордните покачвания на цените. От идната среща в края на месеца Уолстрийт чака сходно решение.

През юни инфлацията в Съединени американски щати доближи 40-годишен връх. Основната причина е повишаването на храните и потребителските артикули. Президентът на Съединени американски щати Байдън го назова " проклинание ". И сподели: по-добре е да не разчитаме, че в близко бъдеще храната и горивата ще поевтинеят. И Русия е отговорна за всичко.

Истинската причина беше посочена в “Блумбърг”. „ Всичко нарастна внезапно поради рекордно високите цени на суровините, които скочиха до небето след зле премислените наказания против Москва “, показва организацията.

Обща наклонност

Пекин не е единственият, който ще се откаже от $. 30-те най-големи централни банки по света от април до юни всички интензивно разнообразяват активите си. Освен Китай и Япония вложенията в американски държавни скъпи бумаги ги понижават Саудитска Арабия и Бразилия. Експертите означават: задграничните вложения в държавния дълг на Съединени американски щати понижават толкоз бързо през последните шест месеца, колкото след избирането на Доналд Тръмп през 2016 година и след началото на пандемията.

„ Виждаме постепенна ерозия на $. Очертава се картината на многополюсна парична система ", споделя експертът Масимилиано Кастели. Притежателите на американски държавни скъпи бумаги търсят други възможности: акции, зелени облигации и предпазени от инфлация бумаги.

Доларът представляваше малко под 60 % от международните запаси към края на първото тримесечие, спрямо 65 % през същия интервал на 2016 година, съгласно МВФ. Доларът към момента е главната аварийна валута. Но реакцията на Съединени американски щати на геополитическите безредици може в последна сметка да го лиши от господството му.

Има и различен проблем: в случай че ползата на чужденците към скъпите бумаги продължи да отслабва, лихвите по тях ще се покачат още повече. И ще стане доста мъчно да се обслужва неимоверно набъбналият държавен дълг. Както и да се откри решение за големия бюджетен недостиг, който се покрива главно от продажбата на скъпи бумаги.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР