Влизайки в Сирия от съседен Ливан, посетителите са посрещани от

...
Влизайки в Сирия от съседен Ливан, посетителите са посрещани от
Коментари Харесай

"Добре дошли в победила Сирия" - как Дамаск очаква края на войната

Влизайки в Сирия от прилежащ Ливан, посетителите са посрещани от великански плакати с лика на президента Башар ал Асад. Текстът афишира: " Добре пристигнали в победила Сирия ".

В столицата Дамаск доста контролно-пропусквателен пункт, които от години усложняваха пътното придвижване, са изчезнали. Градът още веднъж е обвързван с разпръснатите покрайнини, които преди бяха под контрола на опозицията, а мнозина някогашни поданици и посетители от други елементи на Сирия изпълват улиците.

Усеща се ново възприятие на вяра, че краят на седемгодишната революция в Сирия е близо. " Почти свърши ", сподели 60-годишният Назийр Хабаш до момента в който се прибира вкъщи край железопътната гара Хиджаз в Централен Дамаск. " Прилича на дете, което стартира да се учи върви, прави стъпка след стъпка, а успеха непроменяемо ще е на наша страна ".

На централен площад, близо до мястото, където единствено допреди няколко месеца падаха снаряди, изстрелвани от бунтовниците, фамилии и групи младежи си вършат селфита. Деца играят по огромна статуя, на която е изписано " Аз (сърце) Дамаск ".

Празничното въодушевление в регионите под държавен надзор извира от поредното военно нахлуване през миналата година.


© Associated Press

То се подхранва от възприятието, че Асад, с помощта на непоколебимата поддръжка на съдружниците Русия и Иран, е спечелил - или най-малко е победил тези опозиционни бойци, които се опитваха да го смъкват. Страната понесе пагубни вреди и някои аспекти на спора надалеч не са преодолени. Все отново доста сирийци - даже някои от опозицията - се надяват на известна сигурност и непоклатимост.

Сега държавното управление управлява огромни замъци на опозицията и основни градове като Алепо, Хомс и даже Дараа, южния град, където през март 2011 година въстанието се зароди от митингите. Очаква се жизненоважният граничен пункт с Йордания, затворен от години, да бъде още веднъж отворен, откакто войските отвоюваха провинция Дараа, и има огромни очаквания за възобновяване на търговията и на сирийския експорт за арабските страни. Сега

сирийците пътуват с кола по целия път от йорданската граница

на юг до централната провинция Хама по една от най-важните автомагистрали в страната, която години наред беше употребена от бунтовниците на няколко места по протежението си. Говори се, че железопътната линия от Дамаск до Алепо би трябвало още веднъж да проработи по-късно тази година.

Последният държавен триумф пристигна тази седмица, когато бунтовниците се съгласиха да предадат последните региони, които направляваха, в югозападната провинция Кунейтра, отваряйки пътя пред силите на Асад да възстановят властта си по израелската граница. " Пряката опасност за Дамаск завърши. И защото това е столицата, нейното състояние се отразява на всички останали елементи на страната ", сподели 27-годишният Рами ал Хайер до момента в който отпива гореща напитка с другар в известното кафене " Нофара " в остарелия квартал на столицата.

Картината в опустошените региони край Дамаск, следени преди от бунтовниците, е радикално друга. На там, даже и измежду руините, животът постепенно се връща към естественото, някои магазини още веднъж отварят и хората лека-полека се връщат. В Дума, най-големия град край Дамаск, мястото, където през април беше осъществена хипотетична химическа офанзива, камиони и булдозери работят без спиране, с цел да разчистят останките на разрушени здания, вдигайки облаци прахуляк.


© Associated Press

Операцията в Дума е началото на дълъг развой за почистване на руините в Източна Гута - подредени едно до друго градчета и села източно от Дамаск, следени от бунтовниците и обсадени от държавните сили в продължение на пет години. Докато бунтовниците не се предадоха напролет, жителите страдаха от дефицит на храна и се съобщаваше за случаи на недохранване. Сега съвсем всичко е налично, въпреки че цените към момента са прекомерно високи за мнозина.

Преди два месеца Мохамед Слейк отвори още веднъж магазина си за сандвичи край мощно потърпевшата Голяма джамия в Дума. По време на обсадата се е налагало самичък да търси продукти; в този момент му ги доставят на вратата. " Нещата се усъвършенстват, само че става постепенно ", сподели Слейк до момента в който правеше сандвич с пържени картофки в пита хлебче за клиент в магазина му, който се споделя " Заман ал Шам ", което на арабски значи " Епохата на Леванта ".
Той сподели, че

продава към 170 сандвича на ден,

над три пъти повече от това, което е продавал преди държавните сили да завладеят региона. Слейк има шестима служащи в магазина, където менюто включва още фасул, фалафел и пържени картофи. На основната улица в Дума - Джалаа, магазините още веднъж отварят, а купувачите в последно време купуват селскостопанска продукция, облекла и обувки.

В прилежащия Айн Терма, градче, понесло доста повече опустошения от Дума, тъй като е по-близо до столицата, жителите се оплакват, че електричеството и течащата вода към момента са нищожни. Те би трябвало да разчитат на електрогенератори и камиони цистерни, с цел да си обезпечат вода по домовете.

Международният комитет на Червения кръст, сирийският арабски Червен полумесец и Неправителствени организации като " Оксфам " са сложили големи резервоари с питейна вода на всеки 100 метра по улиците на Айн Терма и Дума, тъй че жителите да си пълнят съдовете гратис. " Тук към този момент има страна ", сподели 60-годишният Таха Абуд, притежател на обущарска работилница в Айн Терма. Всеки ден, споделя той, държавни камиони раздават гратис самун.

След като бяха ограничавани от години, жителите на Гута могат да пътуват до и от Дамаск, макар че би трябвало да се записват на контролно-пропусквателен пункт на влизане и излизане. " Живеехме подземен, а в този момент сме над нея ", сподели Самих Ханафи, до момента в който стоеше пред бръснарницата си в Айн Терма.

Суха Тума, учителка от Хасака, е довела щерка си Кристабел на фамозния площад " Омаяд " в Дамаск, с цел да си играе в градина, украсена с колоритната статуя " Аз (сърце) Дамаск ". Пътували са от североизточната провинция Хасака, с цел да прекарат лятото в Дамаск за пръв път от години, откакто към този момент е безвредно. " Виждаме, че успеха е доста близо и че краят на спора скоро ще пристигна ", сподели тя, до момента в който щерка й тичаше из градината. " Надявам се, че щерка ми ще стане учителка като мен и ще учи бъдещите генерации да обичат страната си ", сподели тя необятно усмихната. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1388)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР