Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишение на

...
Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишение на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишение на цените


Влизането в еврозоната няма да докара до съществено покачване на цените в България. Това сподели пред БНР основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя е безапелационна, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи в допълнение икономическата и финансовата си система.

Георгиева добави, че схваща терзанието на хората за съществено повишаване на стоките и услугите. " Смятам, че това терзание не би трябвало изключително доста да си го слагаме на сърце, тъй като нашите цени на процедура с връзването на лв. към еврото - те са в евро единствено, че 50% по-ниски ", разяснява тя.

Въпреки очевидните позитиви от влизането в еврозоната България би трябвало да направи голям брой промени, сподели още Кристалина Георгиева:
" Ако си мислим, че с еврозоната можем да си решим проблемите на образованието, то очевидно бъркаме ".

Престрелките с митата тази година сред водещите стопански системи основават напрежение, разяснява Георгиева. " Направихме разбори, съгласно които, в случай че това продължи, световният приход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда $ за популацията на света. Това, което ни тормози повече, е, че вложенията стартират леко да се охлаждат. Фирмите си споделят: " Да изчакаме, да забележим какво ще става ", сподели още основният изпълнителен шеф на Световната банка.

Георгиева посочи, че наклонността към протекционизъм отклонява вниманието на света от значимите проблеми: " Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните промени. Четвърта рекордна година по стопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което в този момент си приказваме, ще ни се вижда детска смешка. Вторият проблем е дълговото задължение. На врата на света " висят " 164 трилиона $ дълг. Ние следим към 15 страни, където това може да докара до съществени разтърсвания, а когато това се случи, несъмнено, може да се придвижи тази вълна на открито. Третият проблем, който е настоящ и за нас, добър стопански климат, добра обстановка, само че доста малко страни вършат промени. Много е значима тематиката за международната търговия. Тя е основана от политически решения, а може да донесе огромни негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от значими въпроси. "

Георгиева добави, че Турция е една от 15-те страни с огромни задължения и добави: " Дори и с малко повишаване на лихвите проценти техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 милиарда $ външен дълг. В рамките на тази година те би трябвало да рефинансират близо 200 милиарда $, от които 80% са корпоративен дълг. "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР