Влизането ни в Еврозоната няма да бъде панацея за българската

...
Влизането ни в Еврозоната няма да бъде панацея за българската
Коментари Харесай

Бившият премиер Сергей Станишев е категоричен: Влизането в Еврозоната не е панацея за икономиката ни!

Влизането ни в Еврозоната няма да бъде панацея за българската стопанска система. Това разяснява в “Седмицата” на Дарик президентът на партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Според него реален период за приемането на еврото у нас е 2025 година. Целта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да е стартът на договарянията за приемане на Албания и Македония в Съюза, стана ясно още от думите му.

Един от рисковете при влизането във Еврозоната е прекосяването от лична валута с плаващ курс към друга валута, разяснява Сергей Станишев, като посочи, че защото сме във валутен ръб, ние към този момент сме изконсумирали тези опасности в последните 20 години.

“Проучването на случаите и на Словакия, и на Словения, и на други страни, балтийските, които се причислиха, еднопосочно демонстрира, че няма съществено въздействие върху инфлацията в страните, надхвърлящо половин %. Тоест инфлацията би могла да нарасне в следствие от влизането с 0,3% до 0,5%. Второ, има и съответни изгоди. В момента българските компании, с цел да внасят или изнасят, единствено от прехвърлянето от левове в евро и назад, разходът на икономическите субекти е близо 1 милиарда лв. годишно. Този милиард при минаване в евро ще остава в българските компании и ще могат от това да усилват заплати, да купуват нова техника, да влагат в нови производства”, изясни Сергей Станишев.

По мотив изказванията на страни като Испания, че няма да участват на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани в края на май, в случай че и Косово взе участие в нея, Станишев разяснява: “Ако ние мислим за стабилността на Западните Балкани, преди всичко, по-добре Косово да взе участие в полемиката. Това, което е значимо да се реализира в границите на Българското председателство, тъй като официално решение няма да се вземе в този момент на срещата в София, е да има пускане на договарянията с Македония и с Албания”.

А на въпроса добра опция ли е Българска социалистическа партия за ръководството на България, Сергей Станишев отговори по този начин: “Това, което е реализирано все още – да стоим интензивно като съпротива, да се възприемаме като достоверна и мощна съпротива. Понякога, коства ми се, губим малко мярката и ставаме съпротива поради самата опозиционност. Голямата задача пред Българска социалистическа партия в този момент е да се мине към идната фаза, което още не сме постигнали – да бъдем възприети като по-добрата опция, а това става с доста работа, интелектуална най-вече”.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР