Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно

...
Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно
Коментари Харесай

Русия си направи мечешка услуга, предизвиквайки Финландия и Швеция

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще ускори съществено качествата на алианса и на процедура е тъкмо противоположното на оповестените от Путин цели за въздържане на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои в допълнение Прибалтийските страни, които са под непрекъсната опасност от Москва, а Съединени американски щати евентуално ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в спора, която се явява " мекото звено " в източното крило на НАТО. Това разяснява Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването " Бизнес старт " с водеща Роселина Петкова, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Присъединяването на Финландия и Швеция е " много по-тревожещо за Русия, в сравнение с е Украйна. Финландия има една от най-големите граници с Руската федерация; като бройка, въоръжение и подготовка финландската войска е на едно от най-високите боеспособни равнища в Европа. От друга страна, Швеция е страната с най-големи нововъведения и технологии в областта на защитата - те са едни от огромните производители и експортьори на отбранителна продукция. Двете страни ще доведат до доста по-сериозното укрепване на опциите за защита на НАТО. Предизвиквайки тези две страни да търсят поддръжка в алианса, Русия си направи много мечешка услуга. "

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият " троянски кон на Русия " в Европа, добави Керемедчиев. Затъването на Русия в украинския спор и загубата на огромни количества техника и персонален състав спомага оповестеното предпочитание на Съединени американски щати за доста редуциране на боеспособните благоприятни условия на Москва. Ефектите на тази световна тактика за изтощение на съветската войска и стопанска система се следи деликатно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по допустимо най-хубав метод единодушието си за участието на Финландия и Швеция.

" Ердоган цели изваждане на дивиденти, както беше с мигрантската рецесия. " С дейностите си досега в спора - затварянето на проливите към Черно море за съветски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна - Анкара връща усещането за себе си като благонадежден натовски член, което пострада след закупуването на съветските ракетни системи С-400 и последвалите наказания от Съединени американски щати. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да ускори интернационалната поддръжка за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, разяснява Керемедчиев.

" Има опасност за несъгласие [от Турция], а не действително такова ", подсети той. Швеция и Финландия може да заемат по-мека позиция по кюрдския въпрос (възражението на Турция е обвързвано с хипотетично наличие на членове на кюрдската ПКК там и поддръжка за кюрдски бойци - бел.ред.), както и да вдигнат някои стопански ограничавания за експорт на артикули към Турция, разяснява Керемдчиев. От своя страна, Русия надали ще предприеме някакви съществени дейности отвън стопански наказания - Москва спря подаването на ток към Финландия през уикенда. В по-широк проект Кремъл ще ускори напъните си за дестабилизация на Южна Осетия и Приднестровието, с цел да възпре процеса на присъединение на Грусия и Молдова към Европейски Съюз.

В коментар за връзките сред България и Съединени американски щати на фона на спора, Керемедчиев съобщи, че Вашингтон е угрижен от разнопосочните изявления на държавното управление и президента Румен Радев, и на другите членове на обединението, като ще се ускори натиска България да заеме по-твърда позиция. Като противопоставяне на енергийната взаимозависимост от Русия, съществена цел на Съединени американски щати - с изключение на увеличение на количествата полутечен природен газ за Европа - е да се увеличи потенциала на газовите складове в Европейски Съюз, в това число в Чирен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР