Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари

...
Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Влизането в чакалнята на еврозоната нямало да ни удари по джоба

Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари българите по джоба нито щяло да докара до повишаване на цените. В това увери шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, откакто Народното събрание одобри дефинитивно промени във Валутния закон, в които е записано, че  считано от датата на присъединяване на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лв. към еврото към този момент няма да е закрепен и ще предстои на договаряния с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

" За българския жител нищо няма да се промени, курсът лев - евро е този, който имаме сега и подобен ще е при влизането ни в чакалнята и по време на целия ни престой там, подобен ще и след години, когато ще приемем еврото ", отсече Стоянова.

Според нея всички противоположни изказвания са нечиста сделка, като задачата е била да бъдат насъскани и заблудени хората.

" За страдание тези спекулации някъде съумяха, само че с  решението на Народно събрание дадохме още една гаранция, с цел да успокоим всички, че различен курс с изключение на този, който имаме сега, няма да има и това решение на Народно събрание има силата на закон и няма по какъв начин да бъде заобиколен ", добави тя.
 
А що се отнася до текста във Валутния закон, който беше утвърден през днешния ден, Манда Стоянова повтори позицията на ръководещите, че това се е наложило, с цел да се синхронизира изцяло българското с европейското законодателство, което е нужно за завършване на прегорите за влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Тя призна, че е очаквала да има спор по този текст, откакто от Българска социалистическа партия към този момент се оповестиха срещу него.

Според нея би следвало социалистите да защитят позицията си само че очевидно са решили, че не е мощна.

" Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, импортирано на мрачно за да мине тихомълком, не знам кое му беше на мрачно, беше импортирано, заставам на стайта на Народно събрание, медиите го разясниха, имаше неправителствени организации, спор по тематиката с специалисти ", разяснява Стоянова.

Манол Генов от Българска социалистическа партия призна, че левицата чака да види идващите стъпки на ръководещите, тъй като те са длъжни да успокоят хората.

" Да забележим каква ще е държавната концепцията, тъй като има доста незнайни - какъв брой дълго ще стоим в чакалнята, дали въобще ще излезем ", сподели той. 

Социалистът увери, че задачата на алените е да има успокоение, а не се основава суматоха измежду хората.

Решението си депутатите взеха в края на предходната седмица и с него дадоха мандат на договарящите да договорят присъединението на България към еврозоната единствено при сегашния курс лев – евро.

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи пътят на България към еврозоната към този момент е отворен.

" През предходната седмица Народно събрание бетонира настоящия курс лев - евро с мандата, който даде на договарящите – финансовия  министър и шефа на Българска народна банка, тъй че в този момент нещата стоят добре. От една страна е отворен пътят  към чакалнята, въпреки това е обезпечена стабилността на лв. ", сподели той.

Цонев въпреки всичко добави, че в случай че ГЕРБ бяха подходили по-отговорно и решението на Народно събрание беше взето по-рано, нямаше да се стига до основаване на напрежение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР