Влизането на Бабиш в политиката за момента е огромен успех

...
Влизането на Бабиш в политиката за момента е огромен успех
Коментари Харесай

Ще превърне ли Бабиш Чехия в олигархия

Влизането на Бабиш в политиката за момента е голям триумф

© Reuters
Те са богати, авторитетни и имат другари във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които ловко лавират сред бизнес и политика. Генезисът на олигархизацията в обособените страни в Източна Европа е друг и мащабите й варират. Вече стартира и да прескача границите - два от образците са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива " Теленор " и може би " Нова тв " в България, и близки до унгарския министър председател Виктор Орбан предприемачи, инвестиращи в медии в Словения и Македония.
" Капитал " предложения публицисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да опишат за връзките сред бизнес, политика и медии в своите страни и разгласява текстовете им в четири броя. Първият от тях, за Унгария, можете да прочетете тук. Още по тематиката
" С Бог, малко шанс и другарството на Орбан "

Хора, близки до унгарския министър председател, са станали непристойно богати, откогато неговата партия " Фидес " ръководи страната
8 юни 2018
Андрей Бабиш беше назначен за повторно за министър председател на Чехия
6 юни 2018
Le Monde: Тревожeн спад на медийната независимост в Централна и Източна Европа

Концентрацията на издания в ръцете на олигарсите е сериозна опасност за района
12 мар 2018
Преизбирането на Земан поставя отпечатък върху идващото държавно управление в Чехия

Той пази твърда позиция по отношение на имиграцията и фокус върху връзките с Русия
28 яну 2018
Случаят " Бабиш ", или по какъв начин се ръководи Чехия без доверие

Партията на милиардера безапелационно завоюва парламентарните избори през октомври, само че никой не желае да се коалира с нея, най-малко до момента в който той е министър председател
10 яну 2018
Колко евроскептичен е " Чешкият Тръмп "

Победителят в изборите Андрей Бабиш е прагматик, а не идеолог. Накъде ще поведе Чехия зависи доста от това с кого ще ръководи
27 окт 2017
Берлускони от Моравия

Защо чехите наказаха обичайните партии на парламентарните избори
1 ное 2013
- Чехия не е олигархия. Но това се трансформира, въпреки още да не е стигнало последна фаза.
- Други огромни чешки предприемачи също вършат опити да влязат в политиката, само че за момента не могат да се съпоставят с триумфа на премиера Андрей Бабиш.
- Първата жертва на настъпващата олигархия са медиите.

Краткият отговор на въпроса дали Чехия е олигархия е " не ". В първите 25 години след 1989 година олигарси нямаше. Това в този момент се трансформира, само че още не е стигнало последна фаза.

За да бъде някой олигарх, за начало би трябвало да е в действителност богат. Според сп. Forbes в Чехия има единствено шестима души, които разполагат с най-малко 1 милиарда $ - Петр Келнер, Андрей Бабиш, Радован Витек, Даниел Кретински и Павел Тикач. Като седми може да се включи Марек Доспива, чиято компания Penta Group е много забележима, само че неговото благосъстояние е малко под границата от 1 милиарда $.

Второ, олигархът въздейства на политиката на национално равнище или най-малко прави бизнес с страната в контролирана сфера с лимитирана конкуренция. По този индикатор Чехия сега има олигарх и половина. Единият е Андрей Бабиш, министър председател и притежател на холдинга Agrofert, а половинката е Даниел Кретински, който не е директно забъркан в политиката, само че е деен в енергийната промишленост и надлежно мощно подвластен от положителната воля на държавното управление.

Освен това чешката стопанска система несъмнено не е доминирана от няколко огромни компании. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза на 4.9 трлн. крони (около 230 милиарда долара) и по този начин Келнер с неговото благосъстояние, оценено на 320 милиарда крони (14.7 милиарда долара), дава отговор " единствено " за 7% от стопанската система. Всъщност е даже доста по-малко, защото повече от половината му активи са в чужбина. Фокусът на Келнер и неговата група PPF са финансовите услуги. Но отвън това той няма съвсем никакъв бизнес в страната, който може да го сложи под политически напън. За сметка на това обаче има бизнес в Китай и в Източна Европа, в това число придобивки в България.

Вторият по благосъстояние чех, Андрей Бабиш, с неговото положение от 90 милиарда крони (4.14 милиарда долара) съставлява към 2% от националния Брутният вътрешен продукт, Даниел Кретински - също почти толкоз. Така хората от топ 3 на чешката стопанска система евентуално държат дружно под 10% от нея, което не е кой знае какъв брой.

Ах, тези медии

От друга страна, нещата не са розови и обстановката се утежнява. Първата жертва на Голямата шесторка или седморка, в случай че се добави и Доспива, са медиите. От 2013 година, когато Бабиш по едно и също време влезе в политиката и купи медии – и по-важното, това му се размина – останалите милиардери имаха пет години да се приспособяват към новото състояние, т.е. също да си напазаруват медийни компании. Това беше елементарно, защото предходните медийни магнати, най-вече германци, към този момент усещаха, че след 25 години на положителни облаги златната епоха свършва и е време да си вървят вкъщи.

Бабиш има (отскоро посредством поверителен фонд, в чийто ръб е брачната половинка му Моника) медийната група Mafra, която държи третия най-популярен новинарски портал idnes.cz и два авторитетни всекидневника - Mladá fronta Dnes (MfD) и Lidové noviny. По-големият от двата, MfD, преди имаше извънреден проверяващ отдел и силата в действителност да провокира земетресения. Вестникът към момента е сериозен към останалите партии, най-много социалдемократите, в чието държавно управление сред 2014 година и 2017 година Бабиш бе министър на финансите, а неговата партия ANO – по-малък съдружен сътрудник. Но въздействието, което имаше MfD преди 2013 година се е стопило, тиражът му е понижен с една трета, а останалите медии към този момент не подхващат и не престават неговите " разкрития ". Имиджът на Mladá fronta Dnes е мощно потърпевш и евентуално най-голямата изгода за Бабиш е, че вестникът, несъмнено, в никакъв случай не го нападна.

Първият от Голямата седморка, който реагира на възхода на Бабиш, беше Даниел Кретински, чиято компания " Енергиен промишлен холдинг " (EPH) влага масирано в чужбина, в това число във Англия и Германия. За да бъде взиман насериозно от Бабиш, Кретински купи чешкото отделение на издателството Ringier, в чието портфолио е известният таблоид Blesk.

След това пристигна ред на Доспива. Той се снабди с районното издание Deníky Bohemia. В едно от интервютата си Доспива приказва искрено за " нуклеарното куфарче, което би трябвало да имаш, тъй че никой да не те нападна ирационално ".

В Чехия на процедура към този момент няма задгранични медийни бизнесмени, а обичайните медии умират, в това число поради идването на " огромните чешки пари ". Останали са единствено две частни медии, които имат значимо въздействие – новият уебсайт new Seznam.cz, основан от Иво Луканович, който има бизнес единствено в IT бранша, и TV Nova, благосъстоятелност на американската компания CME (която има и " БТВ медиа груп " в България – бел. ред.).

И остава Петр Келнер, който към момента няма лично " нуклеарно куфарче ". Дали това ще се промени? Миналата година Келнер взе участие в договарянията за продажбата на активите на CME, само че поради високата цена сега се е насочил другаде и се пробва да купи " Нова тв " в България. Хората в Чехия, които се надяваха Келнер да вземе TV Nova като противотежест на въздействието на Бабиш, бяха разочаровани. Но откакто стана ясно, че плануваната продажба на всички оставащи активи на CME в района на чешко-китайски консорциум в последна сметка няма да се реализира, играта може да стартира изначало.

От бизнеса - в политиката

Що се отнася до Бабиш, неговото влизане в политиката за момента е голям триумф. Миналата година неговата партия ANO съвсем удвои изборния си резултат и в този момент е най-голямата в Народното събрание. Бабиш дава обещание и евентуално в действителност желае да внесе ред в " тази фантастична страна ". Според него - словак по генезис, който, преди да се впусне в политиката, не говореше добре чешки – чешката нация има неправдоподобен капацитет и не го е развила само поради корумпираните професионални политици.

Вярно е, че обичайните партии в доста случаи са оплетени с локални " феодали ", които упражняват политическо въздействие тук и там. Засега Бабиш играе по струната на негодуванието против тези " феодали ". В същото време обаче от 2014 година, когато той става финансов министър, неговият холдинг Agrofert съвсем удвоява приходите от еврофондове, чешки дотации и покупко-продажби с обществения бранш. Тези пера образуват съвсем една трета от годишните облаги на Agrofert. Холдингът сега има водеща позиция в дървесната промишленост и напълно господства държавно контролирания бизнес с биогорива.

Част от умелия PR на Бабиш е имиджът на бизнесмен, който основава работни места. Служителите на Agrofert надвишават броя 30 000 души и работят главно в компании, които не са основани, а са добити от Бабиш, от време на време по неприятелски метод. Той не изпуска властта и се ужасява от мисълта да даде вътрешното министерство на който и да било евентуален съдружен сътрудник, явно от боязън, че полицията може да стартира да проверява някои епизоди от предполитическата му кариера. С всичко това Андрей Бабиш отлично се вписва в дефиницията за олигарх.

От известно време други едри предприемачи също се пробват да влязат директно в политиката, само че към момента не могат да се съпоставят с Бабиш. Марек Доспива да вземем за пример сътвори лична партия отпред с професор, известен от тв изявите си. Но групировката претърпя цялостен провал на изборите предходната година.

Кретински, който в обществената си активност за момента се лимитира до медийните придобивки, наподобява по-успешен от Доспива. Неговият таблоид Blesk, с дневна публика 1 млн. чехи, има по-скоро благосклонно отразяване на Бабиш и неговата русокоса брачна половинка Моника. Случайно или не, по време на мандата на Бабиш като финансов министър Кретински съумява да придобие енергийната компания Slovenské elektrárne от италианската Enel Group. Покупката се улеснява от отдръпването на другия претендент – ČEZ, в която страната държи две трети и нейният общоприет шеф би трябвало да слуша финансовия министър. Версията е, че Бабиш е споделил на ČEZ да се отдръпне от договорката за словенската компания и по този начин да освободи пътя пред Кретински.

Що се отнася до Петр Келнер, единствената му известна интервенция в чешката политика е леката поддръжка за Иржи Драхош, който изгуби изборите против сегашния президент Милош Земан през януари. Но фокусът на Келнер към този момент не е Чехия и в последните години той не демонстрира необикновен интерес към вътрешната политика и локалните медии. Въпросът е дали бързият напредък на Бабиш няма в някой миг да заплаши ползите на неговата PPF. И тогава играта може да се промени.

* Даниел Кайзер е публицист в консервативния седмичник Echo и създател на политическа биография на Вацлав Хавел
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР