Влизаме в зоната на здрача, там, където властват парите, а

...
Влизаме в зоната на здрача, там, където властват парите, а
Коментари Харесай

Горанов няма полезен ход, спасява го само непознатият талант на Борисов

Влизаме в зоната на здрача, там, където господстват парите, а те не обичат нито светлината, нито шума. Г-н Йорданов, организиран ли е в нашето наказателно законодателство въпросът с търговията на въздействие?

В Наказателния кодекс (НК) има разнообразни текстове, които касаят сходни закононарушения – имаме и член 282 за закононарушения по работа, има текстове и в главата „ Подкуп “, има подписване на неизгодни покупко-продажби. Формите са разнообразни, само че изоставаме доста в тази тенденция: Наказателен кодекс не е съгласуван икономическите действителности на днешното време, тъй като е от 1968 година. В Народното събрание не мислят, че когато се одобряват закони, по тях би трябвало да са работили адвокати, по опция - не ученици на школата в Симеоново. Когато аз бях депутат, ръководител на Народното събрание беше Йордан Соколов, ръководител на правната комисия Светослав Лучников, а министър на правораздаването Васил Гоцев. Попитайте в този момент за бележит правист в Народното събрание.

Като правист, по какъв начин четете скандалните СМС-си сред господин Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов?

Ако дадете този текст на някой чиновник на Министерство на вътрешните работи, той би употребявал израза „ Разговорът има високо равнище на конфиденциалност “.

Прозират ли в него зависимости? Единият държи сметка на другия, той пък дава обещание да „ приказва със Сашо да не смесва нещата “...

Не единствено „ Сашо “, а и „ девойката “, която получила скъпи инструкции. Виждаме втора серия на проблема „ Мишо Бирата “. Тогава, вместо да приказваме, че става дума за нарушение на служебни отговорности, за препятстване на инспекция, стартира диалога, дали записът е достоверен или не, в случай, че гласовете бяха пределно ясни. Министър-председателят има един гений, за който никой не приказва – да си окачва воденични камъни на шията - помним Искра Фидосова и Цветан Цветанов. Сега най-модерният воденичен камък е Владислав Горанов, който в съответния случай ни прави на идиоти, казвайки, че Държавната комисията по хазарта (ДКХ) изобщо не зависела от него и че той нямал нищо общо със случая. Той единствено назначил ръководителя на комисията, който дотам се еманципирал, че да влезе в пандиза. А в закона написа, че ДКХ е избрана като комисия към министъра на финансите и той назначава всички нейни членове, без изключение. Цялата отговорност е на Горанов. И една естествена съпротива, незабавно след прекосяването на пандемията, би трябвало да изиска избор на съмнение на държавното управление точно за този случай - министър на финансите пропуща да събере 700 млн. лв. и се хвали с този факт.

За такова действие има две пояснения – непросветеност или съучастничество, обвиненият Божков сподели точно това.

Горанов няма потребен ход и единственото, което го избавя е геният на Борисов да си държи воденичния камък до последно. И това не е всичко. Имаме първокласен апартамент, в който живее, само че не заплаща наем, гафът с осведомителната система на Национална агенция за приходите също мина без отговорни. Ако тези проблеми бяха в естествена страна, медиите да са го попилели. Но ние по независимост на словото сме 111-ти в света.

По-симптоматична в тази ситуация е реакцията на основния прокурор, който съобщи, че не можел да си аргументи тези СМС-и. Как определяте това държание?

Като несъответстващо на длъжността му. Но той има два дебели тома за Сталин в кабинета си, може би в този момент е ангажиран с четенето им. А и къде по-сериозни неща има от изчезналите 700 млн., примерно да отиде до някое село и да ревизира по какъв начин някой възрастен човек е ограбен.

Много ваши сътрудници считат, че национализацията по проблема „ Божков “ няма да издържи.

Не имам вяра да издържи. Георги Марков неотдавна разясняваше, че законът опонира на конституцията и самият той е излязъл от залата, с цел да не го гласоподава. Да не забравяме, че той е някогашен парламентарен арбитър и сегашен народен представител от ГЕРБ. А нещата са доста елементарни. В текста от конституцията, който приказва за опциите за определяне на монопол,
хазартът го няма. Така че, на данъкоплатците ни се пада да плащаме компенсации.

Кои от 11-те обвинявания против Божков могат да устоят в правосъдна зала?

Не познавам делото в елементи, само че когато ми кажат, че хора на над 60-годишна възраст са взели участие в ОПГ за изнасилвания, единствено мога да се посмея от сърце.

От друга страна, помним цяла серия от потулени кавги – търговията с българско поданство, за която цяла Европа писа, къщата в Барселона, „ каките “ и прочие Някои проблеми доста бързо изпадат през ситото на правното и публично внимание.

От една страна имаме изхабен Наказателен кодекс, от друга - прокуратурата е най-зле работещата част от правосъдната система. Проблемът с основния прокурор можеше да се реши елементарно с смяна на конституцията. Не съм видял някой от ръководещите да провежда полемика за правовия ред, в която да вземат участие съществени адвокати. Тъжната ми прогноза е, че в идващия парламент казусът с качеството на юристите ще е още по-тежък. Все по-често там влизат хора без професионални биографии.

Но излизат със съществени материални натрупвания.

Готовите пари свършват бързо. Не изпитвам завист на хора без подготовка. Когато си Господин Никой, то е вечно.

Прокуратурата ли зависи властта или властта зависи от основния прокурор?

Има зависимости и в тази ситуация мотото е „ Ти си го избра! “. Състезания с един кон. Кучетата си лаят, керванът си върви.

Що се отнася до „ Левски “, видяхме по какъв начин доста изтъкнати адвокати направиха комични лупинги по тематиката със собствеността, от прекаленост в прекаленост.

В Търговския закон е разказано, че поименните акции се трансферират, откакто притежателят ги джироса и последва регистриране в книгата на акционерите. Законът не споделя доста ясно кой е моментът, в който джирантът е придобил акциите. При „ Левски “ казусът не е единствено в акциите. Едва ли по този начин би трябвало да се ръководи футболът.

Ако създадем паралел със ориста на ЦСКА, там пък беше създаден тенденциозен банкрут: обявяваш неплатежоспособност и не дължиш никому нищо – деяние, криминализирано на всички места в белия свят. Защо този модел към момента съществува юридически у нас?

Да се върнем при започване на века, когато Бойко Борисов беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Каза, че всички президенти на футболни клубове били мутри и той щял да се оправи с това. Няма мемоари да се е справил, просто няколко президенти си потеглиха по-рано от живота, а ситуацията си остана същото. Нещо повече - все по-отчетливо се приказва за хора, които са били притискани да поемат издръжката на един или различен клуб.

Което отново е търговия с въздействие?

Да. Длъжностно закононарушение.

Какво лице демонстрира българския бизнес с общественото размятане на хвърчащи листчета и джира, на които са записани десетки и стотици милиони? Законна ли е фамозната „ паметна записка “, примерно?

Така се работи, тъй като е разрешено. Не мисля, че е законно. Какво значи да осъществиш „ съпорт “ пред Комисията по
хазарта, в това число и за съблюдаване на законите? Съпортът за съблюдаване на законите идва от прочитане на законите и вземане предвид с условията им. Съпорт е евфемизъм, който загатва за нарушение на закона.

Кой от двамата предприемачи е бил по-заинтересован от подписването на тази загадка записка?

В този случай са равно заинтригувани.

Разговора води Емил Янев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР