Влизаме в топ 7 по ниски разходи за пенсии в

...
Влизаме в топ 7 по ниски разходи за пенсии в
Коментари Харесай

България харчи най-малко от ЕС за пенсии

Влизаме в топ 7 по ниски разноски за пенсии в Европейски Съюз. Разходите за пенсии в България са едни от най-ниските в Европейски Съюз. Но освен като общ размер на средствата, а и като дял от Брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, отбелязва в. „ Труд “. У нас разноските за пенсии са 8,4% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който приблизително за страните от Европейски Съюз за възрастните хора дават 12,6% от Брутният вътрешен продукт, сочат последните публични данни на европейската статистическа работа Евростат. По-ниски са разноските за пенсии единствено в шест страни от Европейски Съюз - Ирландия (5,7% от БВП), Литва (6,8%), Малта (7,4%), Латвия (7,6%), Румъния (7,9%) и Естония (7,9%). Ние разделяме седмото място с Чехия.

Основната причина за ниските пенсии в страната е слабото развиване на стопанската система и ниските приходи, като това може да се промени постепенно с течение на годините посредством нарастване на вложенията. Но какъв дял от Брутният вътрешен продукт на страната да отива за пенсии е въпрос на политическо решение. При състояние, че Брутният вътрешен продукт за актуалната година се чака да бъде малко над 100 милиарда лв„ в случай че разноските за пенсии доближат междинното за Европейски Съюз равнище, това значи близо 4 милиарда лева повече за възрастните хора и нарастване на пенсиите с 40%. Разбира се, за задачата би трябвало да бъдат свити други разноски на държавния бюджет или да бъдат увеличени налозите.

На първите три места в Европейски Съюз по разноски за пенсии като дял от Брутният вътрешен продукт са Гърция със 17,5%, Италия с 16,1 % и Франция с 15%, сочат последните систематизирани данни на Евростат. Сериозни са и разноските за пенсии в Португалия (14,6%), Австрия (14,4%) и Холандия (13%).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР