Влизаме в Еврозоната само с фиксиран курс. Това решение предстои

...
Влизаме в Еврозоната само с фиксиран курс. Това решение предстои
Коментари Харесай

Гаранции за лева: Влизаме в Еврозоната само с фиксиран курс

Влизаме в Еврозоната единствено с закрепен курс. Това решение следва да стане закон след незабавни съвещания на финансовия министър с депутатите.

България ще влезе в чакалнята на еврозоната единствено в случай че курсът на еврото остане тъкмо 1.95538. Това разгласи през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов. Това ще е изискването, при което ще предприемем сходна стъпка.
Владислав Горанов: България ще се откаже от еврозоната, в случай че не ни одобряват с сегашния курс В момента той е 1,95583 за евро
Приетото през днешния ден решение на Народното събрание има за съвносители ГЕРБ, патриотите, Движение за права и свободи и „ Воля “. Против бяха от „ Атака “, а Българска социалистическа партия се въздържаха при гласуването.

За да стартира концепцията, министърът на финансите Владислав Горанов пристигна в Народното събрание и се срещна с всички групи.

„ За нас е приоритет влизането в еврозоната, само че единствено при настоящия курс. Иначе няма да влезем “, съобщи финансовият министър.

Мнозинството депутати се съгласи и гласоподава, че България влиза в чакалнята на еврозоната с корав мандат на държавното управление да резервира настоящия курса на лв. за евро.

Така без нов акт на българското национално заседание никой не може да промени курса на лв. към еврото, означи депутатът от Движение за права и свободи – Йордан Цонев.

„ Атака “ обаче се оповестиха срещу, тъй като по този начин се отхвърляме от суверенитета си.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще се въздържат поради терзанията си, че курсът на валутата ни при влизане в еврозоната може да варира до 15%. И че записаното в нашия закон не задължава евробанкерите.
Менда Стоянова: Народно събрание даде мандат за влизане в еврозоната единствено при курс 1,95583 лв. за евро България няма да взе участие в механизма, при курс друг от закрепения, безапелационна беше тя
От ГЕРБ оповестиха, че социалистите единствено насаждат страхове.

„ Във всички страни в Европа курсът плава и там хората не се тормозят, тъй като нямат Българска социалистическа партия. Тука се тормозят, тъй като имат Българска социалистическа партия. Спрете да всявате суматоха “, прикани депутатът от ГЕРБ – Тома Биков.

Така текстът беше признат, а законовите ремонти минаха и на второ четене в бюджетна комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР