Влиянието на карантината и спряната икономика ще бъде усетено в

...
Влиянието на карантината и спряната икономика ще бъде усетено в
Коментари Харесай

Продажбите на нови коли през март падат с 46%, целият пазар се свива с една трета

Влиянието на карантината и спряната стопанска система ще бъде усетено в цялостна степен през април, защото през март се изпълняваха и покупко-продажби, подписани преди време, споделят от сектора

© China Daily Ефектите от ковид напълно естествено към този момент се усещат и на българския автопазар. Регистрациите на нови коли и камиони в КАТ за март са отчели мощен спад, в случай че изключителното състояние не обхвана целия месец. Вероятно числата за април ще са още по-слаби.

Спад във всички сегменти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Продажбите на нови леки коли (категория M1 и N1) са се намалили през март с 46%: от 3628 на 1974, а при новите тежкотоварни камиони над 12 т (категория N3) сривът е още по-голям: - 65% (от 351 на 123). Всъщност във всеки от трите начални месеца на годината има спад, въпреки за януари и февруари да е дребен. Общо за цялото тримесечие понижението е над 26% до общо записаните 7285 леки коли. При камионите сривът за интервала е над 41% до общо 624 машини.

При общите пласирани нови и използвани коли също има огромен спад през март - 34% до 14250 бройки (16% за тримесечието). Най-драматична е картината при новите и използвани камиони за месеца, чиито регистрации в КАТ са общо 462, с 68% по-малко от същия интервал на 2019 година (20% общо за първите три месеца).

Спадът от началото на годината до момента по отношение на същия интервал на 2019 година е във всички сегменти - нови, използвани, дизел, бензин и така нататък Общо новорегистрираните транспортни средства (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) през първото тримесечие на тази година е 58 503 по отношение на 70 231 през 2019 година Българският автопарк е достигнал общо 3.78 млн. МПС в края на март по отношение на 3.75 млн. в края на предходната година. Отново най-вече са старите коли над 15%, а за първи път дизеловите моторите надминават бензиновите и при леките коли - общо 1.3 млн. машини.

При продажбите на нови леки коли за тримесечието номер едно е Skoda с 828 автомобила, а след нея е Dacia със 745 и Toyota със 743.

Ефект за милиарди

Влиянието на карантината и спряната стопанска система ще бъде усетено в цялостна степен през април, защото през март се изпълняваха и покупко-продажби, подписани преди време, споделят от сектора. Секторът стартира устойчиво годината, като януари държеше равнищата от предходната година. Второто тримесечие е отписано и към този момент се мисли за някакво възкръсване през третото и четвъртото. В същото време автопродажбите за частни и корпоративни клиенти са сегментът, който при сходни рецесии по-бавно се възвръща поради икономическата застоялост. Спряното произвеждане в заводите по света също ще забави стартирането на някои модели. При блокирането на китайската стопанска система през февруари автомобилните продажби се свиха с над 80%. Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА) през вчерашния ден прикани за незабавна помощ от Европейския съюз и страните членки за автопроизводителите, доставчиците на части и автодилърите. " Ефектът от епидемията е невиждан и става все по-ясно, че COVID-19 докара до най-голямата рецесия в автомобилния бранш ", съобщи в публично изказване Ерик-Марк Хуйтема, ръководител на АСЕА. Според организацията загубите от затварянето на заводите в Европейски Съюз е довел до индустриални загуби в размер на 1.23 млн. автомобила, а засегнатите са 1.11 млн. служащи в заводите, без да се броя веригата за доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР