Властта в Турция разбра, че управлението бързо губи почва и

...
Властта в Турция разбра, че управлението бързо губи почва и
Коментари Харесай

Избори под натиск преди да избухнат вътрешни и външни кризи


Властта в Турция разбра, че ръководството бързо губи почва и се утежнява, и че този развой не може да бъде спрян, по тази причина бе принудена да разгласи предварителни избори без да губи време.

Насрочените за 24 юни избори са разумно решение в полза на обединението Ердоган – Бахчели. Ако вотът трябваше да се състои в естествения завършек на мандата на 3 ноември 2019 година, цената на всяка мярка, която би трябвало да се предприеме против отрицателните трендове в стопанската система, както и въздействието на дясната съпротива в лицето на засилващата се коалиция сред „ Добра партия “ и „ Чиста партия “, щяха да набъбнат сензитивно. В изискванията на рецесия в края на пътя си държавното управление може да изпадне в колапс или да се срине по причина на натиска на рецесията.

Сега с насилствения избор единствено след два месеца кабинетът ще опита да отбрани своето ръководство след опустошителните последствия от размириците с релативно дребни разноски. Ако обаче тази власт остане, посоката и следствията от курса на ръководството няма да се трансформират. Коалицията Ердоган – Бахчели не признава отрицателните трендове в развиването. Но на съвещанието на парламентарната група на Партията на националистическото придвижване /ПНД/ водачът Девлет Бахчели сподели следното: „ До 3 ноември 2019 година обстановката със стабилността и салдото се обрисува все по-трудна, а в този момент са налице условия Турция да бъде удушена в дебата за системата на ръководството “.

Изводът е, че рецесията в системата заплашва стабилността и салдото в страната. Самият Бахчели акцентира, че това, което кабинетът не можеше да направи без изключителното състояние, в този момент при неговите условия от ден на ден задълбочава тягостния режим. Ето по какъв начин той признава това: „ На път към изборния развой се сблъскваме с доста разнообразни фактори, които оказват въздействие върху обществената, икономическата и политическата динамичност “. Бахчели в действителност споделя, че многостранната и комплицирана рецесия е на път да се задълбочи още повече. Какво да направи, като не смее да каже повече от това. Междувременно бе изиграна режисура на политически спектакъл, когато Бахчели изиска датата 26 август за насилствените избори, само че след половин часова среща с Ердоган се договориха за 24 юни.
 Девлет Бахчели. Девлет Бахчели. / БГНЕС
Бахчели предвижда, че в случай че допустимо най-скоро не се проведат избори, обединението ПСР-ПНД /с названието „ Джумхур “/ може да бъде смазана: „ От позиция на оцеляването на Турция националното помиряване е от значително значение, с цел да може обединението „ Джумхур “ да реализира задачите си “. Лидерът на ПНД обаче би трябвало да разкрие и специфичните аргументи за настояването си за предварителния избор. Отцепилата се солидна маса от партията му и основаването на „ Добра партия “ /с водач някогашната министърка на вътрешните работи Мерал Акшенер/, както и потребността да бъдат „ нахранени “ изгладнелите за власт от 2002 година фрагменти на ПНД, постановиха нуждата от нови избори. От друга страна, Бахчели уточни „ районните и интернационалните връзки на Турция с техните обществени, политически и военни последици, интернационалните играчи и ръководения от тях неконтролиран трафик на мигранти “ като претекст за предварителния избор. И по този начин да е, само че белким без бързите избори държавното управление не е в положение да се оправи с тези закани?

Армията, разузнаването, сигурността, правосъдната система, медиите – всичко е под цялостния надзор на властта. Няма накъде повече да се укрепва и ускорява ръководството, защото, каквото и да има в Турция, то е в ръцете на ръководещите. Излиза по този начин, че Бахчели сигурно чака реализиране на рисковете в избрани области. Примерно, някои нежелателни спорове в Сирия, миграционна вълна от Идлиб. Затова е и потребността от предварителния избор още преди да бъдат преодолени тези закани, а обединението Ердоган – Бахчели не следва да изгуби гласове по тези аргументи.

Същите съображения изрази и президентът Ердоган в деня на оповестяването на юнските избори: „ Събитията в Сирия и Ирак постановат превъзмогването на несигурността… “, „ Час по-скоро е належащо да се отстрани несигурността от дневния ред на Турция и по тази причина предварителните избори са наложителни… “, „ Развитието в Сирия… “. Очевидно е, че решението за юнския избор е взето под натиска на външни източници, единствено обстановката в Сирия да не се отрази върху обединението пред изборните урни. Освен всичко това, би трябвало отговор на въпроса: каква неустановеност?

Фалшифицираният референдум от 16 април 2017 година, извоюван с доста дребна разлика от настоящето ръководство, даде тоталната власт в ръцете на един човек, който прави невъзможни салдото и контрола в демокрацията, и обезврежда всички институционални механизми. Не е ли точно тази власт сама по себе си източникът на неустановеност и непредсказуемост? /БГНЕС

--------

Кадри Гюрсел, в. „ Джумхуриет “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР