Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното

...
Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното
Коментари Харесай

Рекордни депутатски заплати – някои ще получават над 8000 лв.

Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното заплащане може да надвиши 8 000 лева Четири месеца откогато са в Народното събрание, новите депутати получават непредвиден подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се усилват с близо 14%.

Така от 1 март главното брутно месечно заплащане на депутат минава от 5500 лева на 5616 лева Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% от горната страна, или 7581 лева

Ако има и научна степен " лекар ", ще получава още 10%, а в случай че е лекар на науките - и 15% от горната страна върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лева

Повече за възнагражденията вижте тук: Ето какви станаха заплатите на Кирил Петков и Румен Радев 
Ето какви станаха заплатите на Кирил Петков и Румен Радев
Възнагражденията на двама от първите мъже в страната - президент и министър председател са нарастнали доста. Към момента месечната заплата...
Прочети повече
По този мотив специалисти разясниха: 

Няма значение каква е депутатска заплата, в случай че депутатите извършват добре функционалността си. Това изясни Кремена Атанасова от КТ „ Подкрепа “. По думите ѝ би трябвало да бъде направена оценка на тяхната работа и да оправдават публичните упования.

Ако живеем добре, ще имаме добра продуктивност на труда на депутатите, в случай че покачват приходите, има по какъв начин да се мери тяхната работа, сподели тя. Според КТ „ Подкрепа “ минималната работна заплата би следвало да бъде обвързана със междинната.

Според Христина Христова заплатите на депутатите не би трябвало да са обвързани със междинната работна заплата и би трябвало да са симетрични на това, което получават останалите хора в страната.

" Популистко е да има всякога претенции депутатската заплата да бъде 1000 лева, няма по какъв начин да чакаме, че някой ще застане отпред на страната, като национален фаворит, и ще получава ниско заплащане ", означи Кремена Атанасова пред bTV.
Национален статистически институт: Годишната инфлация за януари е 9,1%, нарастват храните и услугите
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) показателят на потребителските цени за януари 2022 година по отношение на декември 2...
Прочети повече
Не мисля, че е съществено да чакаме, че депутатите биха вземали 1000 лева заплата и ще останат самостоятелни, сподели тя.

Минималната заплата ще бъде увеличена с по-малък % от инфлацията. Затова настояваме тя да бъде обвързана със междинната, добави специалистът.

„ Ако приказваме за политика по приходи – страната не може кой знае какъв брой да въздейства върху приходите, тя въздейства в случай че основава условия за развиване на стопанската система, само че въпреки всичко може да въздейства – с минималната заплата, поддържа финансовото положение на пенсионната система “, съобщи някогашният обществен министър Христина Христова.

Според Христова всеки мораториум значи изтощение да се вземе решение. Трябва да се търсят справедливи критерии за оценяване на труда на всеки.

„ Да се надяваме 2022 година да намерят отговорност и сили и да реализират консенсус за минималната работна заплата, сподели Христова. По думите ѝ Европейската инструкция споделя, че минималната заплата би трябвало да е 50% от междинната работна заплата.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР