Властта с нови мерки за решаване на водната криза в

...
Властта с нови мерки за решаване на водната криза в
Коментари Харесай

Снабдяват Перник с вода от язовир "Белмекен"

Властта с нови ограничения за решение на водната рецесия в Перник. Градът ще се доставя с вода от язовир " Белмекен ". Решението беше взето на изключителна среща в Министерския съвет.

Предвижда се да бъде построен нов тръбопровод, за който са обезпечени 25 милиона лв.. За да стигне водата до Перник, ще се употребява водопреносната мрежа на София.
Решение за водната рецесия Перник: Вода от София – от бент. „ Белмекен “ Очаква се връзката да бъде построена до 45 дни, откакто СОС позволи да се изполва водопреносната мрежа на столицата
Новата концепция за решение на рецесията в Перник планува водни количества да бъдат преносочвани от язовир Белмекен, където има задоволително вода - към " Бели Искър ".

За да доближи водата до Перник обаче, ще се употребява водопреносната мрежа на столицата. Уверението е, че това няма да е за сметка на столичани. За да се осъществя концепцията е належащо да се построи и нова инфраструктура.

Правителството предлага да се построи тръбопровод от 13 километра и половина от Мало Бучино до Перник. Реализирането на този план обаче ще коства 25 милиона лв.. Според икономическия министър има възмогност той да бъде подготвен в относително къси периоди.
Разпити по случая „ Димов “: Водата от бент. „ Студена “ изтичала безотговорно, Ковачки идвал в Министерство на околната среда и водите В интервала преди водната рецесия в Перник ексминистърът не се допитвал до отрасловия си заместител
Новите ограничения за довеждане на вода до Перник, които включват и построяването на нов тръбопровод, могат да се осъществят в къси периоди до 45 дни, разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

" Надявам се още до вторник ще стартираме строително монтажни действия – трасето е конкретизирано – тарсето минава през общински и държавни парцели няма да има отчуждителни процедури ", сподели Емил Караниколов.

Премиерът успокои - насочването на вода от " Белмекен " не значи през водопреносната мрежа на София не значи, че столичани ще бъдат ощетени.

" На процедура както пътя през Владая употребява Перник и София, по този начин софийският тръбопровод ще даде опция да прекараме вода от " Белмекен " за Перник – споделям го това, с цел да не почнат спекулации, че водата от София ще отиде на Перник, в случай че желаят всеки ден да следят, да сложат постове ", сподели министър председателят Борисов.
Възможно ли е водите на Витоша да изпълнят язовир „ Студена “ Хидроинженерът доцент Ирена Илчева съобщи, че чака снеготопенето да помогне за рецесията с водоизточника
На този декор властта посочи, че макар спомагателните вложения, цената на водата в Перник няма да бъде увеличена. За анулация на водния режим обаче е рано да се приказва.

" Ако природата е блакосклонна, никой не желае воден режим. В момента, в който се доближат количества, които в дълготраен проект могат да ни дадат успокоение, първото нещо е да отменим режима на перничани ", разгласи кметът на града Станислав Владимиров.

Необходимо е позволение от столичния общински съвет, с цел да се разреши използването на софийската ВиК мрежа, с цел да се обезпечи вода към Перник.

" Водата на София ще бъде непокътната – ние пазим нашата вода, има задоволително количество, приказваме единствено за прилагане на водопреносната мрежа ", увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За индустриалните нужи в Перник се обмисля вода да бъде обезпечена от различен дребен язовир в региона – " Бушляк ". Ако водата в него дава отговор на условията на бизнеса, страната ще изгражди тръбопровод от 800 метра и ще ремонтира действителен канал.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР