Властта отпуска още 40.7 млн. лв. за сферата на висшето

...
Властта отпуска още 40.7 млн. лв. за сферата на висшето
Коментари Харесай

Властта дава още близо 41 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Властта отпуска още 40.7 млн. лева за сферата на висшето обучение за учителските заплат и. Toва съобщи служебният министър председател Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет, след среща със синдикатите по отношение на висшето обучение в страната.

Главчев благодари на синдикатите за градивния разговор.

Служебният финансов министър Людмила Петкова изясни, че средствата съставляват увеличение заплатите на администрацията с към 26 млн. лева, 5.8 млн. лева за диспропорции за някои категории труд от университетския състав, 7.5 млн. лева за стипендии. Постановлението е направено и до понеделник на обяд ще бъде признато и на автограф.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров благодари за бързата реакция и след няколко срещи властта и синдикатите стигнали до съглашение за заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения. Второто значимо, по думите му е, че синдикатите са били уверени от служебното държавно управление, че парите за сферата във висшето обучение ще бъдат изплатени.

На 21 май е свикано съвещание на браншовите структури в МОН, на което да се дефинират средствата в размер на 40.7 млн. лева и още преди 21 май да стигнат по сметките на университетите. КНСБ са на мнение, че настояванията, декларирани от браншовите структури от синдиката " Образование и просвета " са изпълнени и дейностите на служебното държавно управление.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов добави, че единодушие за нарастване на учителските заплати във ВУЗ-овете били дадени от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, водача на Движение за права и свободи Делян Пеевски, водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, " Възраждане " и Има Такъв Народ, само че механически не били довършени нещата с ПП-ДБ. няма политическа конспирация и всички, които са в Народното събрание вземат участие в процеса, посочи Манолов. До 30 юни синдикатите чакат партиите да подсигуряват осъществяването на Закона за висшето обучение и финансовият министър Людмила Петкова да подсигурява намирането на финансовия запас.

Главчев посочи, че в допълнение отпуснатите средства ще бъдат открити от други разноски за страната, като не сподели още веднъж от кои пера на бюджета ще бъдат взети. Всички претенции на синдикатите за висшето обучение са осъществяване, увери служебният министър председател.

Протестите на 20 май се отсрочват и няма да има неодобрение на академичната общественост . Академичният състав обаче остава в протестна подготвеност до 30 юни, до момента в който не се осъществят средствата по Закона за висшето обучение за Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология и други държавни институции.

Припомняме, че държавните университете оповестиха, че на 20 май. Те показаха, че за ръководещите образованеито и науката не са приоритет. Съветът на ректорите в България организира срещи по тематиката с  и служебния. Властта увери, че нарастване на заплатите в областта на висшето обучение ще има. 39 млн. лева
 Обмисля се актуализация на бюджета поради заплатите във ВУЗ-овете
Обмисля се актуализация на бюджета поради заплатите във ВУЗ-овете

Няма дупка в бюджета на образованието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР