Властта очаква обяснение от Българската банка за развитие (ББР) за

...
Властта очаква обяснение от Българската банка за развитие (ББР) за
Коментари Харесай

Властта очаква обяснение от ББР за спорен кредит от 75 млн. лв.

Властта чака пояснение от Българската банка за развиване (ББР) за спорен кредит от 75 млн. лева, провиснал на компания с доходи от 2000 лева и нулева облага за м.г.

Както стана ясно преди ден държавната ББР е отпуснала този заем на  " Свети Георги груп ", която съгласно финансовия й отчет за 2018 година съвсем няма активност, а активите й са за 57 000 лева Решението за заема е взето в края на март по време на към този момент оповестеното изключително състояние поради ковид.

" Не знам с какво се занимава компанията, на която е провиснал заем. При всички случаи това не звучи добре. Пълният отговор би трябвало да пристигна от ББР. Те дължат цялостна информация за какво и по какъв начин са отпуснали сходен заем. Абсолютно съм склонен, че в тази обстановка това не звучи добре. Не го знам по какъв начин е, какъв брой е законно, какъв брой е морално, само че не звучи добре ", разяснява  днес Дончев, откакто бе запитан от публицисти какво мисли по въпроса на брифинг в Министерски съвет.

Правителството взе тези дни решение да усили капитала на ББР със 700 млн. лева, с които тя да гарантира пред комерсиалните банки кредити на компании и жители, потърпевши от рестриктивните мерки на ковид. Веднага се появиха подозрения дали това е удачно решение, поради противоречивата репутация на държавната банка, основана да подкрепя с евтини заеми дребни и междинни компании. През годините ББР стана известна с раздадени големи заеми на малък брой компании, свързани с политици и противоречиви предприемачи. 

От своя страна изпълнителният шеф на ББР Стоян Мавродиев излезе с нелепо оправдание за отпуснатия заем от 75 млн. лева. По думите му с него ББР релизирала  първи стъпки по специфична стратегия за увеличение на ликвидността във финансовата система.  Инициативата се финансирала със личен запас на банката и предвиждала целево кредитиране на  " едно от най-големите профилирани сдружения за ръководство на неприятни заеми ". Мавродиев има поради компанията за изкупуване на заеми " С.Г. груп ", която е притежател на въпросната компания, получила големия заем. Не излиза наяве обаче за какво тази потвърдила се " С.Г. груп " не е кандидатствала сама за финансирането, а употребява на процедура куха компания. По информация на " Капитал " колекторската компания в края на 2019 година е пласирала огромна емисия облигации за 236 млн. лева, използвана частично, с цел да придобие пакет неприятни заеми от ПИБ за 538 млн. лева

Според обяснението на Мавродиев финансирането в действителност щяло да разреши на две търговски банки на пазара да се разделят с част от проблематичните си портрейли. По този метод щяла да се усили опцията банките да поемат повече риск в интервала на пандемията, като отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски заеми. 

 

До дни се чака да бъдат оповестени двете държавни схеми за подкрепяне на жители и компании, за които ББР получи 700 млн. лева от бюджета. Все още няма информация какви промени в управлението на банката ще бъдат подхванати. Те бяха обявени преди две седмици от министъра на финансите Владислав Горанов, който изясни, че банката се нуждае от укрепване на потенциала по отношение на новите задания.

Междувременно дясната групировка " Демократична България " за следващ пък изиска оставката на Стоян Мавродиев.  " С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят задълженията на жителите да упражняват тормоз. Ние от Демократична България се противопоставяме изрично на тази корупционна интервенция и настояваме за оставките на борда на ББР и виновните министри ", написа в позиция на " Демократична България ". ББР е в ресора на министъра на стопанската система Емил Караниколов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР